Forskere skal merke elg og rovdyr i flere kommuner

VINSTRA  20150724.
Elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

VINSTRA 20150724. Elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I løpet av sju dager, fra og med tirsdag, håper forskere fra Høgskolen i Innlandet (HINN) og Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) å merke inntil 18 elger i Trysil, Våler og Åsnes kommuner, og i Sysslebäck og Torsby i Sverige

DEL

Målet er å kartlegge elgtrekk på tvers av forvaltningsgrenser.

Forskerne satser også på å skifte halsbånd på ulvene i Tansen-, Norrsjön-, Juvberget- og Varåareviret. Blir det gode forhold, vil de forsøke å merke det nye Bograngenparet, som holder til rett sør for Juvberget-reviret.

Ulvene merkes for å beregne deres uttak av elg på begge sider av grensen.

Ifølge hjemmesiden til forskningsprosjektet Grensevilt, som drives av HINN og SLU, er også mange av jervefellene innenfor ulverevirene klare. En av målsettingene med prosjektet er å studere hvordan ulv og jerv påvirker hverandre, og om jerv direkte eller indirekte har noen effekt på elg.

Det er satt av en uke til merking nå i januar, og en i februar. Kommer teamet ikke i mål i løpet av disse to ukene, er det avsatt en reserveuke i mars.

Det er satt av en uke til merking nå i januar, med oppstart på tirsdag, og en i februar. Kommer teamet ikke i mål i løpet av disse to ukene, er det avsatt en reserveuke i mars.

Forskerne vil ta i bruk helikopter i forbindelse med merkingen, og ha base sør for Nybergsund i Trysil kommune.

Artikkeltags