Misliker «brev-ordningen»

VIL HA ÅPENT MARKED: Elverum-trener Michael Apelgren mener spillermarkedet bør være åpent i Norge som i alle andre ligaer. – Dette med at vi skal sende brev på spillere, fungerer dårlig, mener svensken. Begge foto: Anita Høiby Gotehus

VIL HA ÅPENT MARKED: Elverum-trener Michael Apelgren mener spillermarkedet bør være åpent i Norge som i alle andre ligaer. – Dette med at vi skal sende brev på spillere, fungerer dårlig, mener svensken. Begge foto: Anita Høiby Gotehus

Artikkelen er over 2 år gammel

Michael Apelgren liker ikke den særnorske ordningen der klubber må sende brev seg imellom om de ønsker å snakke med spillere. – Det er en «gentlemans-agreement» som ikke fungerer, mener Elverum-treneren.

DEL

Svensken kaller reglen om å sende en henvendelse til klubbene før man eventuelt tar kontakt med interessante spillere, «gammeldags og lite hensiktsmessig».

– I mine øyne må spillerne få velge selv hvem de ønsker å forhandle med, og jeg skjønner heller ikke problemet med at spillere eventuelt flytter på seg. Dette er en regel som kun finnes i Norge, og etter min mening er den veldig gammeldags, sier Apelgren, som også mener enkelte klubber går langt i å hindre potensielle overganger.

– Ble feilinformert om Gulliksen

– Da vi sendte brev til Bækkelaget angående Kevin Gulliksen 1. desember, og meddelte at vi ønsket å ta kontakt med spilleren, fikk vi beskjed tilbake om at han var under kontrakt til 2018. Det sto også i mailen at Bækkelaget «ber om at Elverum Håndball respekterer dette kontraktsforholdet». Senere ble vi kontaktet av en agent som ønsket å selge inn Gulliksen til oss, og det viste seg da at han slett ikke var under kontrakt slik vi hadde blitt opplyst om. Da fungerer dette «gentlemans-agreement»-opplegget dårlig, sier Apelgren.

NB!: Bækkelagets daglige leder, Ina Brodahl, er for tiden i Australia, og ikke mulig å kontakte pr. telefon. Verken Nina Kristiansen i BSKs administrasjon, eller hovedtrener Jan «Proppen» Karlsson ønsker å uttale seg i sakens anledning.

LES OGSÅ: Møter sin nye klubb til seriefinale:–Det står mye på spill og Dette er stortalentet som skal erstatte Iváncsik

Kun i Norge

Det er kun i Norge reglen om å sende brev eksisterer, og det finnes smutthull også her.

En agent står fritt til å kontakte klubber på vegne av spillere, og må ikke via eksisterende arbeidsgiver først. Det er heller ingen regler mot at spillere sjekker status med hverandre.

Utenlandske klubber må heller ikke kontakte norske klubber før de eventuelt tar kontakt med spillerne.

Flertallet ønsket å videreføre ordningen

Daglig leder i Norsk Topphåndball, Hein Barthold, sier til Østlendingen at temaet ble tatt opp på et daglig ledermøte 4. og 5. februar 2016.

– Der var samtlige klubber representert, Elverum inkludert, og flertallet bestemte at man ønsket å gå videre med denne ordningen, forteller Barthold.

Reglen klubbene er enige om, sier at man skal henvende seg til klubb, før man eventuelt tar kontakt med spiller.

– Ofte skjer dette i brevs eller mails form. Deretter skal man la det gå 24 til 48 timer før man går videre til å ta kontakt med spiller. Jeg vil imidlertid understreke at det ikke betyr at man ikke får snakke med spillere. Apelgren og alle andre kan snakke med akkurat hvem de vil, sier Barthold.

Han sier videre at det pr. dags dato ikke finnes noen konsekvens for å bryte reglen:

– Det kan selvsagt gjøre at det er enklere å omgå den, men med et par unntak har dette stort sett gått smertefritt!

– Bare å ringe mine spillere!

Tilbake i Elverum presiserer Michael Apelgren at det ikke er selve praksisen han er mest irritert over, men måten den overholdes på.

Østlendingen har også vært i kontakt med flere spillere som bekrefter at de ikke har fått beskjed fra sin eksisterende klubb om at andre norske klubber har tatt kontakt.

– Jeg tror det handler om at man er redd for at spillerne skal ha et alternativ, men jeg skjønner ikke problemet med at spillere flytter på seg. Det kjennes veldig «1992», dette her. I mine øyne bør det være opp til spilleren selv om han ønsker å undersøke egne muligheter. Jeg ville heller ikke hatt noen problemer med at noen av mine spillere ønsket å snakke med andre klubber, sier Apelgren.

– Og det sier du til tross for at 2/3-deler av stallen din står uten kontrakt?

– Ja, og det mener jeg. Det er bare å ringe! Jeg tror og håper våre spillere tar kontakt med oss om det er noe annet de finner interessant. Så får det vel være opp til oss hva vi kan og ønsker å gjøre videre, sier svensken, og legger til:

– Vi legger ned mye tid og ressurser på å være best mulige også utenfor det som kun gjelder sport. Jeg ønsker at vi skal drive klubbene framover, ikke holde på som amatører. Denne «brev-regelen» finnes ikke i noen annen liga, og jeg mener vi må dit at det er et åpent marked også i Norge. Man kan ikke holde på å bli sure på hverandre, lyve, eller være redd for andres suksess. Det er det spillerne som taper på, avslutter Apelgren.

Artikkeltags