ØIF Arendal trakk kontroversiell dommer-artikkel

TRAKK SAKEN: Daglig leder i ØIF Arendal, Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, valgte å trekke dommer-saken fra klubbens nettsider. (Foto: Vidar Lorentsen, Agderposten)

TRAKK SAKEN: Daglig leder i ØIF Arendal, Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, valgte å trekke dommer-saken fra klubbens nettsider. (Foto: Vidar Lorentsen, Agderposten)

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag formiddag publiserte ØIF Arendal en sak om dommerparet som skal dømme søndagens sluttspillfinale mot Elverum. Senere samme dag trakk klubben artikkelen fra sine nettsider.

DEL

Saken var ført i pennen av ØIF Arendals daglige leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, og omhandlet dommerparet Lars Jørum og Håvard Nystad Kleven, som er satt opp til å dømme den tredje og avgjørende sluttspillfinalen i Terningen Arena.

Tok opp omdiskuterte episoder

Bruun Hansen tar i artikkelen opp flere hendelser fra inneværende sesong, der dommerduoen har havnet i fokus etter ØIFs kamper mot eksempelvis Bodø, Haslum og Lillestrøm.

Blant annet henvises det til seriekampen mellom Lillestrøm og ØIF Arendal i Skedsmohallen, som blir beskrevet på følgende måte i innlegget:

«Mange husker sikkert episoden hvor Kenny Ekman ble «slått ned» og hvor dommerne (Kleven/Jørum, journ.anm.) kun ga Lillestrøm-spilleren 2-minutter. Som følge av at dommerne ga bestrafning i kampen, kunne man ikke bruke videodømming etter kampen.  Men ØIF Arendal vet at denne avgjørelsen har vært kritisert internt i NHF og at det var stor samstemthet om at spilleren burde ha fått direkte rødt kort. Den gang ble det også vurdert om avgjørelsen skulle få konsekvenser for dommerparet».

LES OGSÅ: Elverum vant håndballthriller

Oversendt NHF

Videre skrives det at det selv om det ikke gir stor grunn til bekymring at det topp tre-rangerte dommerparet Kleven/Jørum skal dømme finalekampen mot Elverum, har de akkurat denne sesongen «pådratt seg» mange frustrerte ØIF-publikummere. Noe som ifølge Bruun Hansen fikk ØIFs supportere til å stusse over NHFs valg av finaledommere.

Artikkelen skapte reaksjoner fra begge lags supportere i sosiale medier, og etter det Østlendingen erfarer er også teksten oversendt Norges Håndballforbund. 

Da Østlendingen kontaktet Elverum Håndball angående innlegget på ØIF Arendals hjemmesider (før artikkelen ble trukket, journ.anm.), valgte Elverum-trener Michael Apelgren å svare slik på spørsmålet om hvordan han forstår artikkelen:

- Jeg vet ikke hva de forsøker å oppnå med dette, men det er ikke umulig at de forsøker å påvirke dommerne. Hvorfor skulle de ellers publisert dette rett før en finale?, spør Apelgren, og legger til:

- For min egen del er jeg trygg på at dommerne kommer til å dømme så godt de kan. De har også en jobb, og akkurat som spillerne og trenerne er jeg sikker på at de også ønsker å gjøre gode matcher, og få muligheten til å dømme flere finaler. Man må ikke glemme at dommere også har sine karrierer å tenke på, og skulle de dømme for mye for eller imot den éne eller andre laget, vil det gå utover deres muligheter videre. Slike kamper som den i morgen (finalen) er like vanskelig å dømme, som den er å spille eller coache.

- Hadde du tillatt et slikt type innlegg på Elverum Håndballs nettsider?

- Nei. Man må huske på at uansett hvilke dommere som hadde blitt satt opp, så hadde det vært mulig å finne episoder der de har gjort feil.

Bruun Hansen: - Ser at artikkelen
kan oppfattes annerledes enn vi ønsket!

Etter at Østlendingen tok kontakt med ØIF Arendals daglige leder og forfatter av artikkelen, Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, valgte han å fjerne saken fra klubbens nettsider:

Han svarer følgende på hvorfor artikkelen ble trukket:

- Etter å ha blitt oppringt av Østlendingen leste vi artikkelen slik som dere presenterte den. Vi ser at den kunne leses på flere måter enn den var ment skrevet og valgte derfor å ta den bort. Vi har også tidligere laget saker med og om dommere, og mener det er interessant å ha med dommernes perspektiv og utgangspunkt. Men denne gangen ser vi at det kan oppfattes annerledes enn vi ønsket.

Dommersjefen: - Vil ha fokus på kamp

Dommersjef Ove Olsen i Norges Håndballforbund ønsker ikke å kommentere saken utover at ØIF har fjernet innlegget på sin nett- og Facebook-side, og at NHF nå ønsker å ha fokus på kampen og på det sportslige.

På spørsmål om saken kommer til å følges opp i forbundet, svarer Olsen at NHF i første omgang bare ønsker å ha fokus på kamp.

LES OGSÅ: 
Snart utsolgt i Terningen: – Interessen har aldri vært så stor!

KOMMENTAR: Forskjell på full hall, og hele hallen!

Artikkeltags