Ønsker å utvide håndballsluttspillet

VIL HA FLERE KAMPER: Elverum-trener Michael Apelgren vil ha best av fem i sluttspillet, framfor dagens løsning med best av tre.

VIL HA FLERE KAMPER: Elverum-trener Michael Apelgren vil ha best av fem i sluttspillet, framfor dagens løsning med best av tre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag fikk Elverum Håndball seriegullet. Nå er det nesten en måneds pause før sluttspillet kastes i gang. Elverum er en av klubbene som nå ønsker en utvidelse av sluttspillet.

DEL

– Nå kommer det en veldig rolig periode. Det handler om å selge et produkt. Når det går en måned uten matcher er det vanskelig å selge produktet, sier Elverum-trener Michael Apelgren.

Eliteserieklubbene for både kvinner og menn er nå, i samråd med Norsk Topphåndball, inne i en prosess der de ser på alternative løsninger både når det kommer til seriespill, cup og sluttspillsmodell.

Alle klubbene får komme med sine vurderinger og ønsker, både når det kommer til antall lag i ligaen og antall kamper i sluttspill, for å nevne noe.

Utviklende

Elverum er av klubbene som både ønsker en utvidelse av eliteserien fra 12 til 14 lag, og en sluttspillmodell som inneholder best av fem kamper, istedenfor best av tre slik det er i dag.

– Vi ønsker dette for at det skal bli sportslig mer rettferdig. I tillegg er det økonomisk bra og sportslig utviklende for klubbene. Det kommer til å bli enda større interesse rundt det. Se for deg en sluttspillfinale mot ØIF Arendal som går til fem kamper. Det blir som å spille en VM-finale fem ganger, sier Apelgren og legger til:

– Det må naturligvis være et rimelig antall matcher i norsk håndball. Men flere kamper er utviklende for lagene. Sluttspillet vokser veldig i Norge slik det er i dag, og det er noe man lengter etter i lang tid, men best av fem kamper har vært en stor suksess i Sverige. Det gir mer følelser og mye taktikk når man møter de samme lagene flere ganger. I tillegg vil det gi muligheter for større inntekter for klubbene, mener Elverum-treneren.

Mulig økning i antall lag

Hein Barthold er daglig leder i Norsk Topphåndball. Han forteller om et stort sprik i ønskene og tilbakemeldingene fra klubbene i prosessen de nå er inne i.

– Vi er inne i en prosess der vi ser på alt. Det være seg antall lag i eliteserien, hvordan rundene skal være, om vi skal ha sluttspill og hvordan sluttspillet eventuelt da skal gjennomføres, også videre. I den forbindelse har dette vært ute til åpen høring hos klubbene. Det eneste som er sikkert er at klubbene er samstemte i at de spriker voldsomt i hva de ønsker, sier Barthold.

Flertallet blant damelagene er klare på at de ønsker å fortsette med 12 lag i eliteserien og et sluttspill omtrent slik det er i dag, med best av to eller tre kamper.

Blant herrelagene er tilbakemeldingene mer delt. Noen ønsker å fastholde 12 lag i eliteserien, andre ønsker 14. Det er flertall mot å beholde sluttspillet på best av tre kamper, mens noen klubber, blant dem Elverum og Kolstad, ønsker best av fem i noen eller alle runder.

– Det er ingenting som er fastsatt og vi skal fortsette å diskutere muligheter for eventuelle endringer. Det er til syvende og sist forbundsstyret som beslutter endringer. Men det har hittil vært slik at hver eneste gang klubbene har kommet til enighet om konkrete ønsker til endringer, har dette blitt besluttet, forteller Barthold.

– Hvor langt fram i tid kan dette ligge?

– Hvis klubbene kommer til enighet om en ny sluttspillmodell, trenger man ikke vente i mange år med dette. Når det gjelder antall lag i eliteserien vil det være en større prosess, ettersom dette også vil gjelde 1. divisjon. Men man kan ikke beslutte en ny sluttspillmodell før det er avgjort om det skal være 12 eller 14 lag i eliteserien, sier Barthold.

Artikkeltags