Man skulle kanskje tro at Elverum ikke har noe å spille for i den siste gruppespillkampen i Champions League søndag.

Men det er feil. Michael Aplegrens menn kjemper om poeng og plasseringer som kan gi Norge direkteplass i mesterligaen 2017/18.

FØLG KAMPEN DIREKTE NEDERST I SAKEN!

Elverum ligger på en 5.plass i sin gruppe, med fem poeng. Like bak finner vi makedonske Metalurg (fire poeng), som også er søndagens motstander i den siste gruppespillkampen.

Og det gjelder virkelig for de svart-hvite både å holde Metalurg bak seg, og sikre seg de to siste poengene det spilles om. Metalurg er hjemmehørende i Makedonia, en nasjon som så langt har hatt to direkteplasser til Champions League.

Østlendingen har snakket med Stefan Albrechtsson, som er en stor kapasitet både i svensk- og internasjonal håndball. Blant annet er han klubbdirektør i svenske Sävehof, viseordfører i svensk elitehåndball og medlem av kommisjonen for utvikling i det Internasjonale Håndballforbundet (IHF), samt president for verdens største håndballturnering med 1050 lag, Partille Cup.

Stefan Albrechtsson er også Elverum-trener Michael Apelgrens svigerfar, og er denne helgen i byen for å få med seg Elverums siste Champions League-kamp i 2015/16-sesongen.

– De poengene Elverum tar i år, regnes inn i den nye rankingen, som først vil få utslag på Norges plassering om halvannet år. Det vil si at Norge først kan håpe på en direkteplass til Champions League-gruppespillet i 2017/18-sesongen, forklarer Albrechtsson, og legger til:

– Det er flere kriterier som avgjør de ulike nasjonenes ranking. Først kommer kvalifisering og plassering i Champions League og de andre europacupene. Det vil jo si at en femteplass i gruppen gir bedre ranking enn 6. plass, og at sju poeng er bedre enn fem poeng og så videre. I tillegg er det en faktor hvordan de andre nasjonene som Norge konkurrerer med gjør det, og om de faller eller stiger på rankingen.

Elverum utmerker seg

Men det er ikke bare poeng og plasseringer i europacupene som avgjør Norges plass på rankingen. Det finnes også et poengsystem for andre elementer som fasiliteter, tilgjengelighet for TV og sponsorpotensial, publikum og plassering i hjemlig liga, for å nevne noe.

– Det vil i klartekst si at om Elverum skulle plassere seg som det laget som får en ny sjanse i Champions League om halvannet år, vil de ha en større sjanse for å sende Norge oppover rankingsystemet, ettersom de har en bra arena, et stort publikum og et større sponsorpotensial enn klubber med mindre interesse, færre publikummere og dårligere haller, påpeker Albrechtsson.

– Kan være starten på en ny kultur

I det nye Champions League-systemet der man operer med to «nivåer», der A- og B-gruppene består av de beste lagene, og C- og D-gruppene av de lavere rankede lagene, fungerer det i dag slik at det er de 16 beste lagene som plukkes ut først. Disse utgjør gruppe A og B. Etter det plasserer man 12 lag i gruppe C og D. Av disse 12, er normalt ni direkteplasserte.

– Om Elverum skulle bli sluttspillmestere i 2017/18-sesongen, finnes det en god sjanse for direkteplass. EHF er opptatt av å ha en spredning på nasjonalitetene. Det betyr ikke at jeg utelukker at det kan skje allerede neste år, men da er man mer avhengig av hvordan de andre landenes klubber gjør det, forklarer Albrechtsson, som har vært med på å kjempe for at flere nasjoner skulle få direkteplasser til Champions League.

– Det ble feil at de store nasjonene hadde fire/fem direkteplasser. Champions League skal ikke være en internturnering, men en turnering for de ulike landenes mestere, sier svensken, som mener Norge er et land som skal og bør ha en direkteplass til Champions League:

– I alle fall om de spiller slik Elverum har gjort i årets utgave, og med det klubben kan vise til av interesse, publikum og oppmerksomhet, sier svensken, og legger til:

– Jeg håper Elverum har startet en kultur på at Norge skal være representert i denne turneringen hvert år. Norsk håndball har hengt litt etter, men kan Elverum, kan mange andre lag, mener Albrechtsson.

Imponert over svigersønnen

Som tidligere nevnt er Stefan Albrechtsson Elverum-trener Michael Apelgrens svigerfar, og han har selvsagt fulgt med på hva svigersønnen har fått til i sin relativt ferske trenerkarriere:

– Det er en utrolig bra prestasjon han har gjort. Han har god erfaring fra Sverige og Spania, og en sterk følelse for håndball. Han har vist gode lederegenskaper, og jeg gleder meg til å se både ham og Elverum i aksjon i Terningen Arena søndag. Dette blir mitt første besøk i den hallen, forteller Albrechtsson.

OBS: Kampen mellom Elverum og Metalurg kan du følge via direkte fra kl. 15.15 her: