Porto var skyhøye favoritter før sin første hjemmekamp for CL-sesongen, men fikk virkelig merke at Elverum ikke er med i denne turneringen for moro skyld.

Børge Lunds menn gikk respektløst til verks, og sendte tidlig fram sin yngste og beste mann.

Og Alexander Blonz takker som kjent ikke nei takk når han får ballen servert.

Unggutten noterte seg for tre av Elverums fire første mål, kun avbrutt av en scoring fra Josef Pujol på stillingen 3–3 etter drøyt fem minutter.

Blonz sendte deretter bortelaget opp i 4-3, før Endre Langaas dro til med 5–3 like etter.

Men Porto var ikke i humør til å la seg herse med på hjemmebane.

Jevnt og hett

Magnus Anderssons mannskap, som for øvrig likner faretruende mye på Portugals landslag, sendte fram Antonia Areia, som sammen med fryktinngytende André Gomes brukte under tre minutter på å få orden i regnskapet igjen på stillingen 6–6.

Men om Elverum leverte strålende de første 13 minuttene, ble det tungt å følge opp de neste tre.

For tre tekniske feil på rappen, resulterte i tre kjappe Porto-scoringer.

Da sendte Børge Lund innpå nok en unggutt.

Og Simen Holand Pettersen ga umiddelbart svar på tiltale da han kom inn etter et drøyt kvarter. Han dunket inn to kjappe, og sørget sammen med Thorsten Fries for at Elverum hentet opp igjen hjemmelagets ledelse på stillingen 8–8.

På det tidspunktet hadde Elverums danske målvakt en redningsprosent på 50.

Men det var også en annen målvakt på banen som ville vise seg fram.

Quintana sto fram

Portos keeper Alfredo Quintana ble kåret til EMs beste målvakt i fjor, og viste glimtvis hva som bor i de lange beina. Blant annet avverget han både en 100-prosentsjanse og en straffe fra Alexander Blonz, og en meget god Thomas Solstad-mulighet.

Elverum fikk også en god sjanse til å rykke litt fra da både Soares og Iturzza pådro seg hver sin tominutter i kjapp rekkefølge, men i stedet fikk hardtskytende Omar Mbengue og giftige Miguel Soares sende hjemmelaget tilbake i ledelsen 11–10.

Og da dro Magnus Andersson fram nok et ess fra ermet: Portos fryktede sju-mot-seks-spill.

Fra å ligge likt på 10-10, rykket portugiserne fra med tre mål da det var spilt snaut 25 minutter.

Bak med fire til pause

Da hadde ikke Elverum truffet nettmaskene på åtte.

Men da dukket Alexander Blonz opp igjen, og selv om hjemmelaget var så langt foran som med fem bare 15 sekunder før slutt, sørget et prosjektil fra Simen Holand Pettersen for at det var en viss kontakt til pause. Da ledet Porto 16–12.

Enorm innsats

Det var nok mange med portugisisk pass som tenkte at det grøvste var gjort da Porto gikk opp i en 18–13 ledelse bare tre minutter ut i andre omgang, men der måtte de tro om igjen.

For Josef Pujol har vært ute en vinternatt før.

Han sto for dagens vakreste finte da han helt på egen hånd brøytet seg vei gjennom Porto-forsvaret, for så å redusere til 18-14, før Dominik Mathé viste at også han har noe å bidra med på dette nivået.

To nydelige pådrag fra Niclas Fingren endte i hendene på ungareren som reduserte til 19-16, før Porto også røk på to kjappe utvisninger.

Og da fikk endelig også Luc Abalo ballen ut på sin høyrekant, og kunne bokføre sitt første CL-mål i Elverum-trøya.

Da sto det 20–18 på tavla, og stemningen på Central Scene i Elverum steg i takt med at målkontoen til de helsvarte ble fylt opp.

Og det er ikke bare Andersson som har noen lure triks i ermet.

Forsvarssjefen Abalo

For Børge Lund beordret Luc Abalo ut som defensiv spydspiss, noe som umiddelbart skapte uro i Portos angrepsrekke.

Og da hjemmelaget begynte å klusse det til for seg sjøl, tok gjestene enormt godt vare på mulighetene de fikk.

Nok en gang sto målgarantisten Blonz fram både fra sju meter, i kontringer og i etablert spill – og også Niclas Fingren bidro til at Elverum ikke bare hentet opp igjen ledelsen, men også tok seg forbi.

Og da tok det fullstendig fyr på Central Scene.

For når Elverum lukter blod, går de for strupen.

Og de jager definitivt best i flokk.

Glitrende Elverum-spill

Fra 22–22 etter 43 minutter, vokste de som giganter.

Emil Kheri Imsgard kom inn og reddet straffe, Alexander Blonz satte sitt forsøk fra sju meter i andre enden, så drar Fries fram tre redninger, mens Luc Abalo herjer både framover og bakover i banen.

Og så leder Elverum med fire: 23-27(!)

Det ble rett og slett levert klassehåndball i Pavilhao Dragao Arena.

På dette tidspunktet ledet Elverum 2. omgang med hele åtte mål.

Sluttminuttene ble en eneste lang pine for Elverum-supporterne uansett om de var samlet på Central Scene eller hjemme foran TV-skjermen, for selv om Thomas Solstad så ut til å sette spikeren i kista da han sendte Elverum opp i en femmålsledelse på 24-29, ble det særdeles spennende på tampen av kampen.

Magalhaes satte en støkk i de fleste da han sendte hjemmelaget så nær som 28–29 med bare halvannet minutt igjen å spille, men da var det også slutt.

For i et desperat forsøk på å berge poeng, var det takk og farvel til Amador Salina med blått kort, og så sendte Dominik Mathé de svart-hvite til himmels med Elverums 30. scoring for kvelden.

Portugiserne endte på 28.

Dermed kunne Elverum innkassere en av sine aller største seire i Champions League-sammenheng.

Alexander Blonz ble toppscorer med 10 mål.

Det eneste skåret i gleden er at unggutten fikk seg en trøkk i kneet i det siste angrepet.

Rapportene fra Portugal sier at han har fått kneet ut av ledd.

Slik gikk det i de andre kampene

Det ble spilt to kamper i Elverums gruppe allerede i går. Flensburg-Handewitt sikret seg en knepen seier mot Sigvaldi Gudjonssons Kielce, 31–30. Meshkov Brest vant over makedonske Vardar. Sluttresultat ble 24–22.

I gruppe B var det knyttet stor spenning til Sander Sagosens Kiel-debut, og trønderen leverte fra første kast. Han ble Kiels toppscorer med sju mål da hans nye lag feide Zagreb av banen. Kampen endte 31–21.

Veszprém trakk det lengste strået mot Nantes med 28-24, mens Barcelona tok en oppskriftsmessig seier mot HC Motor med 30–25. I kampen mellom Celje og Aalborg sørget Lukas Sandell & co. for å sikre sesongens to første CL-poeng, da de vant 31–29.

Kampfakta Porto-Elverum