Alfarheim med bredde og tyngde

REDAKTØRSKIFTE: Terje Thronæs (til venstre) har overtatt som redaktør av Alfarheim etter Tore Fossum.<I>Foto: Knut Fjeld</I>

REDAKTØRSKIFTE: Terje Thronæs (til venstre) har overtatt som redaktør av Alfarheim etter Tore Fossum.<I>Foto: Knut Fjeld</I>

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Like så sikkert som at nettene er blitt lange og høstmørket setter inn: Entusiastene i Elverum Historielag er klare med årboka Alfarheim – i år med ikke mindre enn 23 artikler og en tematisk innholdsfortegnelse for 22 årganger.

DEL

Ny redaktør er Terje Thronæs (70), men avtroppet redaktør og medlem av redaksjonskomiteen helt fra den første årboka i 1986, Tore Fossum (83) er representert med tre artikler – og godt i gang med å planlegge sine bidrag også til neste års årbok.
– Så får jeg se, var det han ville binde seg til ved gårsdagens bokpresentasjon.

Tyngde og bredde

Den 22. utgaven av Alfarheim faller ellers pent inn i rekken av tidligere utgivelser, men er kanskje enda tydeligere på det som er blitt denne årbokas kjennemerke: En fin balanse mellom artikler med stor vitenskapelig tyngde, og bidrag som framstår som bredere, mer folkelige og umiddelbart lettere tilgjengelige.

Slik henvender boka seg til et stort publikum, og med en "portefølje" på flere hundre artikler forfattet av mer enn 100 bidragsytere, framstår Alfarheim også som et stadig rikere historisk oppslagsverk. Nå slipper man dessuten å lete i årgangene etter artiklene: Redaktør Thronæs har utarbeidet en tematisk innholdsfortegnelse for alle utgavene, alfabetisk oppstilt.

Trysling og elverumsing

I år er det 100 år siden komponisten, skribenten, journalisten, formidleren og læreren – og framfor alt kulturentusiasten Arve Lillevold ble født i Trysil i 1909, og flyttet fra Østfold tilbake til Hedmark og Elverum i 1960. Årets Alfarheim hedrer ham med ikke mindre enn sju korte artikler og utdrag, skrevet av blant andre datteren Kari Lillevold og tidligere Østlendingen-journalist Rise Grønoset.

En annen markant personlighet er Arne Hjorth Sørensen; hans foredrag "Bilder fra et politisk liv" finner i årboka et stort publikum, som får være med på en både humoristisk og alvorlig tidsreise gjennom mer enn et halvt århundres sterke samfunnsengasjement.

To mysterier

Randi Hole født Silkebækken har skrevet om "Silkebækkenmordet" i Heradsbygd 6. november 1911- et drap som vakte nasjonal oppmerksomhet, og som aldri ble oppklart.

Et annet mysterium, men i en helt annen gate, er temaet for Terje Thronæs artikkel om hva som skjedde da flere tusen bind av Helge Væringsaasens boksamling ble solgt på auksjon i Oslo i 1934 – til tross for at bøkene var i Elverum kommunes eie...
Thronæs belyser også samfunnsreformatoren Eilert Sunds arbeid i Elverum, mens Ottar Evensen speiler kommunens første politivedtekter – og i artikkelen "Måtehold, avhold og forbud" belyser avholdsbevegelsen i kommunen fra 1840 til 1920.

Tre eiendommer

Konservator ved Glomdalsmuseet Steinar Sørensen skriver i "Byggeskikk i en brytningstid" grundig om fogdegården Helset, Olav Nystuen om Melby i Lundgaardsvegen og Ronny Rismyhr Haugen om Øvre Lundgård. Og ellers; bidrag med spennvidde fra krigstid og nødsarbeid, skogsarbeidernes lønns- og rettighetskamp til 80 år med Elverum Husmorlag.

Historielagets medlemmer kan hente boka på lagets kontor i tre dager fra i dag, ellers selges den der hvor bøker kan kjøpes i Elverum – samt i Hamar.

Artikkeltags