Inviterer Våler inn i et nytt forsvarssamarbeid

FORESLÅR FORSVARSFORUM: Åmot-ordfører Ole Erik Hørstad foreslår å etablere Forsvarsforum Innlandet, der også Våler kan være med. (Foto: Rune Hagen)

FORESLÅR FORSVARSFORUM: Åmot-ordfører Ole Erik Hørstad foreslår å etablere Forsvarsforum Innlandet, der også Våler kan være med. (Foto: Rune Hagen)

Elverum og Åmot vil ha forsvarskoordinatoren for seg selv. Våler blir i stedet invitert inn i et nytt forsvarssamarbeid.

DEL

Forsvarskoordinator Per Victor Nygaard har i flere år jobbet for Elverum kommune, Åmot kommune og Hedmarks fylkeskommune med å tilrettelegge for og utnytte Forsvarets virksomhet til beste for regionen. Halvparten av kostnadene er blitt dekket av fylkeskommunen, mens de to kommunene har spleiset på den andre halvparten.

I vår lå det an til at Våler også skulle bli en del av dette samarbeidet, men med ny politisk ledelse i kommunene har situasjonen endret seg.

Åmot har tatt til orde for at forsvarskoordinatoren bør være forbeholdt de eksisterende forsvarskommunene. Våler har ikke forsvarsvirksomhet lenger, men jobber for å få ny forsvarsaktivitet på Haslemoen.

Nylig var det et møte i styringsgruppa for forsvarskoordinatoren, og da ble situasjonen diskutert.

– Vi er enige om at forsvarskoordinatoren kun skal arbeide for forsvarskommunene, men at vi i tillegg ønsker å etablere et annet forum der også Våler kan være med, opplyser Åmot-ordfører Ole Erik Hørstad (H), som er leder av styringsgruppa.

Han opplyser at han og Elverum-ordfører Lillian Skjærvik (Ap) har invitert Våler-ordfører Ola Cato Lie til et møte i Elverum rådhus 6. januar.

– Der skal vi se på muligheten for å etablere Forsvarsforum Innlandet etter modell fra Nordland og Troms, som har Forsvarsforum Nord. Et sånt forum kan arbeide mer politisk enn forsvarskoordinatoren, sier Hørstad. Han legger til at Hamar og Lillehammer, som også har forsvarsinteresser, er potensielle medlemmer, dersom Forsvarsforum Innlandet blir etablert.

Artikkeltags