Patrick (7) og Eskil (6) har ikke bare vanlige hoppdresser

Mart'nsrennet: Joar Hagen (t.v.) og resten av gjengen fra Elverum hopp er klare for Mart'nsrennet torsdag.  Alle Foto: Marte Møllersen

Mart'nsrennet: Joar Hagen (t.v.) og resten av gjengen fra Elverum hopp er klare for Mart'nsrennet torsdag. Alle Foto: Marte Møllersen

Artikkelen er over 2 år gammel

Det finnes ikke dårlig utstyr når Elverum hopp skal ut i aksjon. Der hoppes det med hoppdresser som er helt like proffenes.

DEL

Det er 15 minusgrader ute og de fleste velger da å holde seg inne. Men i bakkene i Hermanshulua i Elverum bugner det av liv. Hopperne står pent på rekke og er klare for å komme seg opp i bakken, mens foreldre ordner med varme klær, mat og drikke. Og rett fra hopp i K8, kommer to gutter gående, fullt utstyrt med hoppdresser, hjelm og briller.

Patrick Madufor (7) og Eskil Undseth-Steigen (6), begge fra Elverum hopp, har nemlig ikke bare vanlige hoppdresser. De har dresser som opprinnelig er designet for elitehoppere, de som drømmer på å være med i neste OL. Men dette er ikke bare dresser for de store. Designer Tore Sneli har nemlig også spesialsydd noen til guttene og jentene i Elverum hopp, som får bruke dem under trening og hopprenn.

PROFFE: Patrick Madufor (t.v.) og Eskil Undseth-Steigen bruker profesjonelle dresser.

PROFFE: Patrick Madufor (t.v.) og Eskil Undseth-Steigen bruker profesjonelle dresser.

Proft

Og i Elverum hopp er det ikke bare dressene som er proffe. På en helt vanlig tirsdagstrening er det ordentlig kommentator, og publikum til stede som heier når hver skihopper hopper både lengre og litt kortere.

– Vi hopper mange ganger i løpet av en trening. Også får vi vite hva vi burde gjort bedre i neste hopp, sier Eskil Undseth-Steigen.

– Noen ganger faller vi, slik som jeg falt i dag. Men vi reiser oss alltid opp igjen, og fortsetter og prøve, sier Patrick Madufor.

For disse guttene er ikke redde etter noe fall, for det å lande er jo det vanskeligste. Det er noe annet som er langt morsommere.

– Det aller beste med å drive med hopp er å sveve i lufta, forteller Eskil engasjert, før han fortsetter:

– Det vanskeligste er å sitte på huk, og å stå når du lander. Jeg vil jo at det skal bli helt perfekt.

– Hva tenker dere når dere sitter oppe på toppen og skal hoppe?

– Da vi er klare for å hoppe, tenker vi ofte på hva vi skal gjøre. Vi vil jo hoppe best mulig, sier Patrick.

UTFOR: Eskil Undseth-Steigen er på vei ned K8-bakken.

UTFOR: Eskil Undseth-Steigen er på vei ned K8-bakken.

Deltar på Minimart'nsrennet

Guttene er engasjerte hoppere og skulle nok derfor ønske at det var enda flere hopprenn å delta i.

– Nei, vi har ikke konkurrerende hopprenn så ofte, så det hadde vært morsomt med enda flere, sier de.

Likevel er det ikke lenge til neste hopprenn for de to guttene fra Elverum hopp.

– Vi skal være med på Minimart'nsrennet søndag 11. mars, sier Patrick.  Søndag er det også Jentespretten, mens Mart'nsrennet ble avviklet i Ydalir torsdag.

Gutta er klare for innsats, men de har i tillegg andre hobbyer utenom hoppingen.

– Patrick og jeg går i samme klasse. Og vi liker begge å spille fotball også, sier Eskil.

Følger med på OL

Med OL akkurat ferdig er det kanskje endelig tilbake til normalen igjen for de fleste nordmenn.

Eskil Undseth-Steigen og Patrick Madufor er ikke annerledes. De innrømmer at også de har fulgt nøye med på TV-skjermen, spesielt når OL-hopperne har vært i aksjon.

– Ja, jeg har fulgt med på OL. Og jeg har fulgt spesielt mye med på de proffe hopperne, sier Eskil, før han legger til:

– Det er noe av det morsomste jeg ser på, sier han.

– Hvem er favoritten deres?

– Daniel-André Tande er min favoritt, sier Eskil, mens kompisen Patrick ikke har noen bestemt favoritt, men liker alle de norske hoppstjernene.

Vil bli profesjonell

Det er jo heller ikke rart disse guttene har klare drømmer for hoppkarrieren. Men mens Patrick drømmer stort og langsiktig, ser Eskil heller mot det neste målet.

– Jeg vil helt klart bli slik som proffene, sier Patrick.

– Hva med deg, Eskil?

– Jeg vil jo også bli profesjonell. Men mine nærmeste mål er å komme meg opp i den mellomste bakken. Og kanskje også den største etter det.

Deretter må guttene opp i bakken og fortsette hoppingen slik at det er dem hoppdressene en dag er laget for, før de ender opp videre hos nye engasjerte hoppere i Elverum hopp.

Vil gjerne rekruttere flere

Tore Sneli har selv vært skihopper og vet derfor godt hvor mye bare det å ha en hoppdress betyr for de yngste hopperne.

– Jeg vet hvor mye det betyr for ungene og hvor morsomt de synes det er å få slike dresser. Da vil jeg gjerne være med på å rekruttere flere skihoppere og være med på å gjøre skihopping enda morsommere, sier Sneli.

SYR HOPPDRESSER: Tore Sneli syr ikke bare hoppdresser til junior- og elitehopperne på NTG, men også til ungene i Elverum hopp.

SYR HOPPDRESSER: Tore Sneli syr ikke bare hoppdresser til junior- og elitehopperne på NTG, men også til ungene i Elverum hopp.

Vanligvis syr han hoppdresser til junior- og elitehopperne på NTG Lillehammer. Men vegen var ikke lang for å sy noen hoppdresser til skihopperne i Elverum hopp i tillegg.

– Jeg jobber i dette gamet og lager til vanlig en hel haug med hoppdresser til junior- og elitehopperne på Lillehammer, sier han.Vanligvis har jeg aldri tatt på meg oppdrag fra noen for å lage hoppdresser til dem. Men jeg har laget et par hoppdresser til mine egne barn, i tillegg til noen andres når jeg har hatt tid, sier Sneli.

– Så da Elverum hopp kontaktet meg og spurte om jeg hadde mulighet til å sy noen hoppdresser til deres utøvere og da svarte jeg jo ja. Som sagt så vil jeg jo være med på å få flere med på skihoppinga, og hvis dressene mine kan hjelpe til med det så tar jeg jo oppdraget, sier han.

Artikkeltags