Gå til sidens hovedinnhold

"Christiansfjeld" skal festningen hete

Artikkelen er over 12 år gammel

"Alle" vet hvor festningen ligger – men de fleste skriver og uttaler navnet feil. Altså Christianfjeld, uten en s. – Nå må vi skjerpe oss, sier forsvarshistoriker Ola Mørkhagen på Glomdalsmuseet.

Han utelukker blankt enhver form for debatt eller diskusjon om hvorvidt navnet på festningen skal skrives og uttales "Christiansfjeld" eller "Christianfjeld".

– Helt fra de aller tidligste kartene og omtalene av festningen fra den fikk navnet i 1685, er Christiansfjeld gjennomført. Alle funn i både norske og danske arkiver er entydige, sier Mørkhagen.

Var nok bedre før...

Ved gjennomgang av nyere skriftlige kilder, peker Mørkhagen på at skrive- og uttalemåten "Christianfjeld" har grepet mer og mer om seg de siste tiårene:

– I mellomkrigsårene var s-en ganske konsekvent i bruk, og dette fortsatte inn på 50-tallet. Så ser det ut til at folk har glemt at navnet faktisk betyr kong Christians fjell – eller befestning, påpeker Mørkhagen.

Trist

Han synes det er trist å se at også det offisielle Elverum representerer historieløsheten, ved at også skilt, veivisere og informasjonstavler har festningens navn feilskrevet.

Unntak er det naturligvis; eksempler på riktig staving av navnet er mange artikler i Elverum Historielags årsbøker, også "Elverum mot by"

Feil, feil og feil

Derimot viser veiskiltet i Gamle Trysilveg mot "Christianfjeld". Orienteringstavla ved inngangen til festningen forteller om "Christianfjeld festning", og bautaen i Dammenveien omtaler stedet som "Christian Fjeld".

Orienteringstavla ved Galgebergets park i Storgata forteller også om "Christianfjeld", og når det gladjazzens er det "Christianfjeld Jazzorchester" som står for rytmene.

Bør ryddes opp

– Dette er ikke de eneste feilskrevne navnene i Elverum, men etter som festningen faktisk er selve grunnlaget for byen, og for navnet Leiret som ble utledet av leiren som oppsto under festningen, bør det ryddes opp i dette, mener Ola Mørkhagen.

Kommentarer til denne saken