Fra morgen til kveld i fire dager, fra onsdag til lørdag denne uka, står filmer om krig og konflikt, fred og forsoning på dagordenen i Elverum. Vitnesbyrd, verdenskrig og veteraner er årets temaer, noe som forklarer den store V-en som pryder festivalplakatene.

Kinoen i Elverum kulturhus er hovedbase for Movies on War-festivalen, men det er også arrangementer på Glomdalsmuseet, folkehøgskolen og i Lundgaardsalen.

Festivalen begynner allerede onsdag morgen med visningen av filmene «Blodveien « og «Et grått teppe med broderte blomster» etterfulgt av regissørsamtaler.

Deretter er det klart for idékonkurranse med årets festivalgjest Anja Breien, en av Norges mest kjente regissører, i juryen.

Stoltenberg åpner

Onsdag kveld vises åpningsfilmen, den nederlandske «Krigens hemmeligheter», etter at Thorvald Stoltenberg, som nå også er Anja Breiens kjæreste, har foretatt den offisielle åpningen av festivalen.

Torsdag er det et stort seminar på Glomdalsmuseet med presentasjon av kommende filmprosjekter. Henrik Martin Dahlsbakken fra Hamar viser for første gang materiale fra sin kommende spillefilmdebut «Tilbake», og Jan Trygve Røyneland viser klipp fra «Tre døgn i april» og snakker om den forestående filminnspillingen i Hamar og Elverum.

Lokale innledere

Torsdag kveld innleder Mauricio Riquelme fra Elverum til den chilenske filmen «Stem nei», om kampen mot Augusto Pinochets diktatur i Chile.

Fredag presenterer alvdølen Ole Solvang og Anna Neistat «E-team», en amerikansk dokumentar om Human Rights Watchs arbeid for å synliggjøre krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd.

Samme kveld blir det visning av «Fury» med Brad Pitt og filmsamtale med spesialsoldat Ronny Bratli fra Elverum. Dokumentarfilmen «Jeg stanser tiden» avslutter årets festival lørdag kveld.