– Tyrkia er klart det mest populære reisemålet for elverumsinger denne sommeren. Men vi selger også reiser til resten av verden. Spesielt USA og Thailand vil få besøk av mange elverumsinger de kommende ukene, sier Merethe Johnsen ved Bennett Reisebyrå.

Hun merker godt at det nærmer seg ferietid for mange.

– Men mens vi før planla ferien i god tid, kommer det gjerne folk innom nå på en torsdag, som har tenkt å dra langt av gårde på mandag.

Fortsatt håp

Den økte reiselysten merkes også blant turoperatørene. Ved Star Tour solgte man tirsdag denne uka 40 prosent flere sommerreiser enn samme dag i fjor. Favorittene der er Tyrkia, Hellas og Spania.

– Det ustabile været, kombinert med utbetaling av ferie- og skattepenger, gjør at mange værsjuke nordmenn avlyser norgesferien og heller satser på en utenlandstur, sier administrerende direktør Christian Lunde i Star Tour.

Beregninger viser at rundt 850.000 nordmenn vil reise på pakketur i sommer.

Men det er fortsatt håp for deg som ennå ikke har bestemt deg for hvor ferieturen går.
– Det er fortsatt muligheter, så de som vil på Sydentur trenger ikke fortvile. De mest attraktive stedene begynner imidlertid å fylles opp, sier Merethe Johnsen.

– Ja, får vi dårlig vær framover forsvinner de ledige turene fort, sier salgsdirektør i FINN Reise, Terje Berge.

Akkurat nå er det mest ledig for deg som vil dra til Tyrkia, etterfulgt av Hellas og Spania, med Antalya, Kreta, Rhodos og Mallorca i spissen.

I en fersk undersøkelse om hvor vi helst vil dra på Sydenferie, topper Hellas med 18 prosent, foran Spania 15 prosent, og Italia sju prosent.
Andelen nordmenn som sier at de ikke vil dra på Sydenferie er på 24 prosent.

Ungdom og skader

Ungdommen drar gjerne til Syden. Men de fleste norske foreldre vil ikke at barna skal dra alene på ferie til utlandet før de er myndige.

– Det er positivt at foreldre er restriktive til å sende barna sine alene på ferie til utlandet. Vi ser nemlig at mange 16-åringer ikke er i stand til å ta vare på seg selv, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Ungdom som drikker seg sanseløse i Magaluf, Kos og Ayia Napa er på ingen måte et tilbakelagt fenomen.

– De fleste ungdommer på tur klarer seg bra, men vi ser alkoholkonsumet igjen i hva reiseforsikringen brukes til. Folk skader seg, blant annet ved å hoppe fra hotellbalkongen og ned i bassenget, sier Hanne Stender, leder for Europeiske Euro-Center på Mallorca.