Gå til sidens hovedinnhold

– Gir dagene mening

Artikkelen er over 8 år gammel

– Et sted å gå til, det betyr mye, sier Jonny Eriksen og Karina Thuv, brukere av møtestedet Spangenhuset i Elverum. De er redd for å miste tilbudet, hvis rådmannens forslag til kutt blir vedtatt.

– Jeg har levd et langt liv med rusproblemer, og jeg vet med meg sjøl at hvis jeg ikke har et tilbud i løpet av dagen, da kan jeg fort havne der jeg var, sier Jonny Eriksen.

Han har vært fast bruker av dagtilbudet som før holdt til i Skogstua, og siden august i Spangenhuset ved Kommunehuset Folkvang. Fagleder Trine Larsen har merket et oppsving i antall besøk nå i høst.

– Det handler om mestring, sier hun om tilbudet, som er et fast holdepunkt i dagliglivet til Jonny, Karina og mange flere.

– Noe å stå opp til. For meg er det medisin å være her, det er en del av behandlinga, sier Roger Tangen.

– Det er dette som har reddet meg, sammen med treninga. Uten et dagtilbud hadde jeg blitt sittende hjemme og synes synd på meg sjøl, sier Jonny Eriksen.

De synes det var tungt å lese i avisa om rådmannens forslag til budsjett, der én av flere innsparinger rammer dagtilbudet for psykisk helse. 3,2 stillinger ved Spangen Dagaktivitet foreslås fjernet fra neste år. Det er hele personalgruppa som i dag jobber i Spangenhuset.

– Det er fabelaktige damer som jobber her, sier Jonny og smiler bredt. Han setter pris på å bli møtt med humor, varme og respekt. Samholdet mellom brukere og ansatte er godt. 

De ansatte selv kvier seg for å uttale seg.

– Det forstår jeg godt, men vi som brukere må kunne si hva vi mener. Vi lurer på å starte en underskriftsaksjon, sier Roger Tangen.

Men kanskje hjelper det at politikerne leser om det i avisa og ser dette er et viktig tilbud for mange, mener brukerne.

Ifjor var det om lag 1.800 besøk. Det er mange kaffekopper, mye latter og mange klemmer. 

– For meg er det viktig med noe som gir dagliglivet innhold og mening. Det er ikke mange som er så sterke at de hele tida klarer alt på egen hånd, sier Jonny Eriksen.

Brukerne tviler på om det vil lønne seg for kommunen å stenge dagtilbudet.

– Jeg tror det vil være å flytte utgiftene til et annet sted, sier Karina Thuv. Alternativet kan bli mye dyrere.
 

Kommentarer til denne saken