Her fant de en vikingkvinne

Her ble en vikingkvinne begravd for 1.200 år siden. Jordet var ikke her, men åsene rundt var de samme.

Her ble en vikingkvinne begravd for 1.200 år siden. Jordet var ikke her, men åsene rundt var de samme. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Et jorde i Heradsbygd sist søndag; fire menn med metallsøkere leter etter en gammel hustuft de har hørt skal ligge her – og finner det som kan være et gravfelt fra vikingtiden.

DEL

– Jeg er 95 prosent sikker på at det som er lokalisert, er en kvinnegrav fra vikingtiden, altså mellom år 800 og 1000, sier arkeolog Kjetil Skare i Hedmark fylkeskommune.

Observasjoner som er gjort av metallsøkerne, kan tyde på at det er flere graver på det samme området.

– Jeg er 95 prosent sikker på at det som er lokalisert, er en kvinnegrav fra vikingtiden

Må være tålmodige

Skare ble varslet om funnet allerede søndag kveld, og var mandag formiddag på plass i Heradsbygd med Terje Olsen i Mjøsen Metallsøkerforening som kjentmann.

Funnstedet vil inntil videre ikke bli offentliggjort – og etter at det behørig har fått sine GPS-koordinater, er jorda nå fylt tilbake over det som gir sterke utslag på metallsøkerne – men som verken finnerne eller arkeologen har villet røre ca. 30 centimeter under bakkenivå.

– Kanskje er det sverdet, smilte Skare lurt. Og understreker viktigheten av at det er fagfolk som i sin tid må åpne graven eller gravene.

Et spennende funn

Arkeologen karakteriserer funnet som svært spennende, og minner om at det er gjort fine oldtidsfunn i Heradsbygd tidligere.

Etter å ha gravd seg ned til nivået som metallsøkerne avdekket søndag, kunne han bekrefte at observasjonen de gjorde var riktig.

Den ble innledet med funnet av en trefliket spenne i bronse, bare noen centimeter under bakkenivå – i jordsmonnet som er bearbeidet av både plog og harv.

Litt dypere avdekket de beinfragmenter, kullbiter etter likbrenningen og også fragmenter av en skålformet spenne i bronse.

– Da ville vi ikke gå dypere; det er veldig klare regler for hva vi skal gjøre i slike tilfeller, påpeker Terje Olsen.

Kan bli til høsten

Arkeolog Kjetil Skare fikk ingen kontakt med rette vedkommende hos Riksantikvaren mandag, og gikk derfor heller ikke videre med funnet enn å ta vare på bein- og kullbiter.

Det øvrige som er funnet, blir også tråd med regelverket gitt videre til fylkesarkeologen.
 

– Når får vi vite noe mer om hva som skjuler seg under jorda?

– I første omgang vil det bli gjort en såkalt «redningsutgraving», der formålet er å lokalisere og ta vare på gjenstander.

Det kan bli aktuelt til høsten, eller kanskje først neste år – alt avhenger av økonomien, sier Skare.

Etter loven kan myndighetene ikke nekte grunneier å bruke jorda på funnstedet, men det oppfordres til å være forsiktig med plog og harv.

Artikkeltags