Jubler for ny psykiatrisk klinikk

Gleder seg: Fra venstre Lars Kristian Dalen, Marit Aralt Skaug, Lars Lien, Harald Odde. Foto: Cathrine Loraas Møystad

Gleder seg: Fra venstre Lars Kristian Dalen, Marit Aralt Skaug, Lars Lien, Harald Odde. Foto: Cathrine Loraas Møystad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Endelig kom svaret nøkkelpersonene har ventet på siden august: Friskstiftelsen får langsiktig avtale med Helse Sør-Øst om 20 behandlingsplasser innen psykisk helsevern, og bygger klinikk på Terningen Arena.

DEL

Dermed smalt champagnekorken i taket, og snart kan spaden settes i jorda for en helt ny fløy mot sørøst på Terningen Arena.

Sprudlevannet var alkoholfritt, og mest tatt med for å illustrere milepælen prosjektet nå har nådd. Daglig leder for Friskstiftelsen Lars Kristian Dalen, Marit Aralt Skaug i Terningen Nettverk, fagansvarlig professor Lars Lien og daglig leder for Oppfølgingsenheten Frisk, Harald Odde, trengte ikke kunstige stimuli for å glede se over beskjeden.

Friskstiftelsen var eneste nye aktør som fikk avtale om behandlingsplasser med tilbud til alvorlig psykisk syke og pasienter med dobbeltdiagnoser fra Helse Sør-Øst.

Nå er det bare å realisere planene som vil få store og positive ringvirkninger for Elverum, for Høgskolen og for de andre aktørene på Terningen Arena.

Nytt og helhetlig

– Vi satser på å gjøre ting litt annerledes. Pasientgruppa er unge voksne som kommer hit og får behandling, fysisk aktivitet, sosiale aktiviteter og arbeid, kort sagt alt som er viktig i menneskers liv. Hver pasient får sitt individuelle opplegg med mål om å bli helt frisk, sier Lars Lien.

Fra før er han tilsatt som professor i 20 prosent stilling i Terningen nettverk for fagtilbudet helhetlig oppfølging etter kriser. Nå får Lien også det faglige ansvaret for den nye døgnenheten, og skal jobbe på Terningen Arena ytterligere en dag i uka.

De øvrige 30 fagstillingene er allerede besatt med et bredt utvalg av fagpersoner fra inn- og utland.

– De aller fleste av dem må komme til Elverum og bo her for å utføre den daglige jobben. I tillegg kjøper vi renholds- og kantinetjenester fra Terningen Arena, sier daglig leder Lars Kristian Dalen.

Universitetsklinikk

Den nye klinikken skal ligge i en fløy som bygges mot sørøst. Den er prosjektert ferdig, og byggingen kan starte så fort kommunen og entreprenører kan gi klarsignal.

Klinikken skal bygges i to etasjer og inneholde 26 pasientrom og fellesrom. Det kan bli aktuelt å starte virksomheten i andre lokaler for å komme fort i gang.

– Vi kan bygge opp en skikkelig universitetsklinikk, for her går behandling, utdanning og forskning sammen. Det er stort behov for en helhetlig tilnærming, sier Odde.

– Det unike her er koblingen til høyskolen. Vi er allerede godt i gang med å lage et studium i helhetlig krisehåndtering, sier Lien.

Bredt samarbeid

– Denne klinikken er resultat av samarbeid mellom mange aktører. Klinikken og de tilbudene som er her fra før vil ha gjensidig nytte av hverandre. Den passer som hånd i hanske inn i arbeidet i Terningen Nettverk, sier Marit Aralt Skaug.

Artikkeltags