Lise Olsen fra Elverum gjør tysk TV-suksess

I BERLIN: Lise Risom Olsen har bakgrunn som teaterskuespiller, men ble kjent over natten i Tyskland etter rollen som sanndrømt i tysk krimserie.Foto: Privat

I BERLIN: Lise Risom Olsen har bakgrunn som teaterskuespiller, men ble kjent over natten i Tyskland etter rollen som sanndrømt i tysk krimserie.Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lise Risom Olsen (35) spilte hovedgjesterollen i søndagens episode i den tyske krimserien Tatort. 9,86 millioner tyskere likte hva de så.

DEL

Mens vi nordmenn ser TV-krim på fredager, er søndag krimdagen for tyskerne. I 44 år har det tyske folk benket seg ved TV-apparatene både hjemme og ute på puber for å se krimserien Tatort. Episodene varer i 90 minutter, og er høyst forskjellige.

De skrives av ulike forfattere, har forskjellige regissører og skuespillere. De spilles inn i flere tyske byer, og det er bare et par episoder i året fra Berlin, hvor søndagens episode var fra.

– Søndagens episode var den siste for skuespiller Boris Aljinovic, etter 13 år som kommissær i Berlin, sier Lise Risom Olsen fra Elverum.

Hun var gjesteskuespiller i søndagens episode, og spilte en norsk sanndrømt student med navnet Trude Bruun Thorvaldsen.

– Min karakter drømmer at mennesker blir drept. Hun oppsøker politiet for å fortelle om dette. Og så skjer det hun har drømt. Hun drømmer også at kommissæren blir skutt.

– I hans siste episode?

– Ja. Men det er en åpen slutt.

– Var det en vanskelig rolle å spille?

– Ja, den var krevende. Det var viktig for meg at det er et menneske og ikke bare et fenomen. Jeg har tenkt mye på hvordan det er for en person å leve slik. Å vite om ulykker, og hvordan kunne forhindre dem. En må føle et stort ansvar uten å kunne få gjort noe med det. Personen må føle seg veldig ensom og utenfor. Et menneske som er adskilt fra andre mennesker, sier Risom Olsen.

Rolletolkningen hennes ga tyske seere gåsehud, og hun løftet episoden til nytt spenningsnivå, ifølge tyske aviser i går.

– Jeg er i utgangspunktet teaterskuespiller, men har også filmutdanning. Men jeg har ikke gjort så veldig mye for TV, sier hun.

Hun har sitt eget teaterkompani i Bergen, Noncompany, som driver med flere internasjonale oppdrag.

Karrieren hennes startet som tiåring i Elverum barnemusikkteater.

– Det var Oddvar Øien og Per Egil Knudsen som åpnet teaterverdenen for meg.

Senere ble det dramalinja på Stange videregående skole og teatervitenskap i Bergen. Hun har bodd i Berlin de siste fire årene, og er i ferd med å flytte sammen med sin tyske kjæreste.

– Noen nye roller?

– Jeg har fått tilbud om en rolle i en filmatisering av Ibsens Byggmester Solnæs, sier Lise.

Artikkeltags