Ord og toner fra skogen

DIKT MED MELODI: I møtet med Hans Børlis lyrikk, opplevde Erik Lukashaugen at tonene krøp fram mellom ordene mens han leste. I løpet av en hektisk januarmåned i 2011 «fant» han tonene til en rekke av diktene til «skogens dikter» fra Eidskog. Foto: Ketil Haug

DIKT MED MELODI: I møtet med Hans Børlis lyrikk, opplevde Erik Lukashaugen at tonene krøp fram mellom ordene mens han leste. I løpet av en hektisk januarmåned i 2011 «fant» han tonene til en rekke av diktene til «skogens dikter» fra Eidskog. Foto: Ketil Haug

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Erik Lukashaugen (38) fra Elverum platedebuterer i februar med albumet «Av en sliters memoarer». Han har her satt toner til tekster av «skogens dikter», Hans Børli fra Eidskog.

DEL

– Hans Børli arbeidet i skogen i hele sitt yrkesliv og var i tillegg forfatter. Han skrev mye om slitet og den sosiale urettferdigheten som rådet før i tida, men hadde også utrolig vakre og levende skildringer av naturen som dikteren oppfattet som mye større enn mennesket, sier Lukashaugen engasjert.

Plata «Av en sliters memoarer» består av 13 låter.

– Diktene jeg har lagd sanger av, føler jeg gir et godt bilde av livet som tømmerhogger før i tida. Låtene er en form for visesang, inspirert av norske folkeviser. Jeg har satt musikk til Børlis dikt, men det er diktene som hele tida står i sentrum, sier Lukashaugen.

Som å komme hjem

Erik Lukashaugen har bedrevet musikk i over tjue år. Som 15-åring kjøpte han seg elgitar, og da var det heavyrock som gjaldt. Siden har han spilt både rock, country, americana og pop i forskjellige konstellasjoner.

– Gravberget F. K. og Full Fres er vel de mest kjente prosjektene. I Gravberget F. K. spilte vi alle mulige slags låter i countryversjon, mens jeg og fetteren min, Bjørge Verbaan fra Kongsvinger, spiller alt fra Johnny Cash til Lady Gaga i bandet Full Fres, ler Lukashaugen.

Drømmen om å finne sitt eget musikalske uttrykk har vært der hele tida. Lukashaugen hørte om Hans Børli for første gang under studietida på BI på 1990-tallet.

– Jeg studerte sammen med et av barnebarna til Børli. Ole Christian Karterud fortalte om dikterbestefaren som hadde jobbet i skogen og samtidig tidlig hadde hatt en trang til å skrive. I fjor oppdaget jeg navnet til Hans Børli i bokhylla og kom på navnet igjen. Med en gang jeg leste diktet «Skogen synger» begynte jeg å nynne på en melodi. Jeg leste flere dikt, og flere sanger ble til. Det føltes som om jeg hadde kommet hjem både tekstlig og musikalsk, forteller Lukashaugen som selv har røtter fra Grue Finnskog.

Lokale krefter

I løpet av januar 2011 fant trubaduren fra Elverum ut at dette materialet ville han lage plate av. Han hadde et klart bilde på hvordan musikken skulle være. Ettersom tekstene var fulle av lokal kulturhistorie ønsket Erik at musikken skulle matche dette. Det ble derfor behov for tradisjonelle norske instrumenter som fele, trekkspill, kontrabass, tråorgel, munnspill og mandolin. Nå gjaldt det å finne passende musikere. Noen kjente han fra før, mens andre fant han ved å se og lytte til liknende musikk på YouTube.

På plata har han fått hjelp av blant annet Rannveig G. Bakke fra Elverum, fetteren Bjørge Verbaan fra Kongsvinger, Ellen Brekken fra Tynset, Stein Magne Eggen fra Lom og Tonje Lien Barkenæs fra Nannestad. Elverumsjenta Ida Westvang har stått for layout og illustrasjoner på utgivelsen.

– Jeg har produsert plata selv. Slik har jeg hatt full kontroll på hvordan det høres ut, forteller Lukashaugen.

Inspirert

I januar slippes singelen «Kont-Jo», en forsmak på det kommende albumet. Kont-Jo var ifølge Børli et ekstrakt av alle skogsarbeidere han noen gang hadde møtt.

– Det blir en liten turné etter plateslippet, og jeg håper også å få til litt festivalspilling til sommeren, sier Lukashaugen, som allerede er i gang med å skrive nye låter.

– Jeg har begynt å jobbe på noen nye sanger, men nå med egne tekster. Hans Børli har virkelig inspirert meg som tekstforfatter. Jeg setter stor pris på hans evne til å fortelle mye med få ord, sier Lukashaugen.

Artikkeltags