– Umulig å komme seg inn

Ordfører Erik Hanstad (H) synes det er ille at Amund Rotbakken Gundersen (13) fra Elverum må bæres inn i kommunestyresalen når han skal delta på møtene i barn og unges kommunestyre.

Ordfører Erik Hanstad (H) synes det er ille at Amund Rotbakken Gundersen (13) fra Elverum må bæres inn i kommunestyresalen når han skal delta på møtene i barn og unges kommunestyre. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Som rullestolbruker er det helt håpløst å komme seg inn i kommunestyresalen i Elverum. Pappa må bære meg inn, slik at jeg kan stille på møter i barn og unges kommunestyre, sier Amund Rotbakken Gundersen (13).

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Amund går i 7. klasse på Søbakken skole, og han er representant i barn og unges kommunestyre (BUK) i Elverum.

Møtene blir gjerne holdt i kommunestyresalen i rådhuset i Elverum.

Problemet er at det i folkehelsebyen Elverum er alt annet enn lett å komme seg inn og ut av kommunestyresalen. Trappene ned i salen er den store hindringen.

Fryktelig vanskelig

– For meg som rullestolbruker er det rett og slett fryktelig vanskelig å være her i rådhuset. Det er massevis av trapper, også inne i kommunestyresalen, og nesten ingenting er tilrettelagt. Jeg synes det er veldig dårlig, sier Amund, som på møtet i barn og unges kommunestyre denne uka måtte ha hjelp av faren sin til å bli båret ut og inn av kommunestyresalen. Da han trengte en pause ute i friluft underveis i møtet, var det en av de andre representantene, Raymond Lilleeng, som trådte til.

– Jeg tenker at kommunestyresalen i en by bør være tilgjengelig for alle. Det finnes brukere som er verre stilt enn meg, og for dem er det enda vanskeligere å få tilgang til salen. Jeg synes det er trist og skuffende at det er slik, påpeker Amund.

Uholdbar situasjon

Også de andre representantene i barn og unges kommunestyre opplever at situasjonen er uholdbar.

– Bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede er et av områdene vi vil jobbe med det kommende året, sier Karoline Dahl, varaordfører i barn og unges kommunestyre.

Det var møte i formannskapet i Elverum samtidig med møtet i BUK onsdag, og Østlendingen oppsøkte Elverums ordfører Erik Hanstad (H) for å få hans syn på forholdene i kommunestyresalen. Han ble med ned i kommunestyresalen, hvor han hilste på Amund og sa seg enig i at noe bør gjøres.

– Flaut, sier ordføreren

– Dette er flaut! Det finnes riktignok skinner det går an å legge over trappetrinnene om man melder fra på forhånd, men det er selvsagt ikke bra nok. Kanskje det går an å montere en rullestolheis i salen. Vi får se hva vi kan få til! Det er store utfordringer i rådhuset. Ingen tenkte på universell utforming da det ble bygd i 1957, og man kan ikke gjøre hva som helst med denne bygningen på grunn av verneinteressene.

Det er ikke like håpløst å komme seg rundt i hele rådhuset, for både heis og rullestolrampe er kommet på plass med årene, men i kommunestyresalen er forholdene altså helt håpløse for den som er avhengig av rullestol.

– Det er ikke slik vi bør ha det. Jeg synes det er kjempeflott at ungdommen engasjerer seg i denne saken, sier Hanstad, som nå vil undersøke hva som er mulig å få til for å bedre forholdene.

Artikkeltags