Forrige søndag, på laksefiskets siste dag denne sesongen, dro 11-åringen opp en pen laks på nøyaktig ti kilo.

– Det var veldig morsomt, forteller Sondre Jakob.

Hanstad-gutten har vært med pappa Ronny på fisketurer helt siden han var liten, og for to år siden debuterte han med tohånds fluestang. Det har ikke gitt noen fangst – inntil årets fisketur forrige helg.

– Vi startet lørdag, og da fikk jeg en liten en på bare to kilo, sier Sondre Jakob.

Timelang kamp

Dagen etter var det en langt større laks som bet på flua som er bundet av pappa Ronny.

– Det var mellom ni og ti på morgenen. Pappa fisket rett ovenfor meg, og så så jeg en stor fisk rett bak pappa. Jeg fikk lyst til å fiske på den, og den tok flua på det femte kastet. Så gikk det sånn cirka litt over en time å få den opp, forteller Sondre Jakob engasjert.

– Jeg ble ganske sliten. Jeg fikk den opp helt alene, men pappa var jo ved siden av meg hele tiden, fortsetter han.

Laksen ble tatt på flua Blue Charme, og veide ti kilo og var 102 centimeter lang. Til sammenlikning er fiskeren selv 39 kilo og 141,5 centimeter.

– Jeg skal røyke fisken, kan Sondre Jakob opplyse.

Ros fra rutinert fisker

Pappa Ronny forteller om en stor opplevelse i ei stor elv.

– En som bor ved elva fortalte at han aldri har sett barn eller ungdom få så stor laks på fluestang i elva, så det er jo litt spesielt, sier Ronny stolt.

Det bekrefter mannen, som heter Hans Henrik Enget og bor like ved elva i Hokksund:

– Jeg er 70 år gammel, har fisket laks siden 1953, og at en 11-åring har fått en laks på ti kilo har jeg ikke opplevd før. Det er stort, fastslår Enget. Han er imponert over Sondre Jakobs fiskeferdigheter.

– Jeg satt og så på ham nesten hele tiden, fra han fikk den på og til den var på land. Jeg har sett guttungen før også, og er mektig imponert, sier den rutinerte fluefiskeren.

Begge vil ha rekorden

Hjemme i Elverum hersker det nå litt uenighet mellom far og sønn om hvem som egentlig har tatt den største laksen.

– Jeg har selv fisket laks siden jeg var 12 år, altså i over 20 år, og har fått tre lakser over ti kilo. Min største laks var 11 kilo, men sønnen min påpeker at hans laks var to centimeter lenger. Så han mener at det er han som har rekorden, smiler en stolt pappa Ronny Bratli.