Dette er aller første gang Festspillene i Elverum og Volumfestivalen satser på et felles prosjekt om og med klassisk musikk.

– Endelig!, sier Volumfestivalsjef Stine Haugen.

Det hele starter med et konsertforedrag med en kvartett fra Ungdomssymfonikerne og Wolfgang Plagge på formiddagen under Volumfestivalen lørdag 23. juni.

Arild Askeland fra Elverum leder nysatsingen under Festspillene, som har fått navnet «Ung på Festspillene».

– Målet er å engasjere og involvere unge mellom 18 og 35 år ved å tilby foredrag og konserter. Vi vet at opplevelsen av konserten blir mye sterkere dersom man har kunnskap, sier han.

En engasjert Wolfgang Plagge

Festivallørdagen byr de to samarbeidspartene på en Beethoven-konsert med fire musikere fra Ungdomssymfonikerne, Alexander Chojecki, fiolin, Anna Rødevand, fiolin, Nanna Ikutomi Sørli, bratsj og Elsa Stojkov, cello, og den meget engasjerte foredragsholderen Wolfgang Plagge som festspillpublikummet er blitt godt kjent med de tre siste åra.

Få formidler historier knyttet til klassisk musikk så levende og lettfattelig som ham.

I Rådhusfojaeen i Elverum vil den kjente pianisten og komponisten ta for seg første sats fra Beethovens strykekvartett nummer 4 (c-moll), og gi deltakerne et innblikk i hva som ligger bak notene.

Konsertforedraget er det første arrangementet i regi av Ung på Festspillene, men det blir mer!

– Vi skal gjennomføre flere tilsvarende arrangement under Festspillene i Elverum, og fortsetter også utover høsten og vinteren, sier Arild Askeland.

Vekker interesse

Han tilbyr gratis foredrag og konsert til alle som blir medlemmer, eller ambassadører, som de har valgt å kalle det. Målgruppen er unge hedmarkinger, uansett hvor de bor. Derfor kan det også godt hende at kommende arrangement blir lagt til Oslo og omegn.

Festivalsjef Stine Haugen gleder seg skikkelig til Volumfestivalen drar i gang torsdag 21. juni.

– Vi har et veldig spennende program, og gjennomfører også flere samarbeidsprosjekter i år, blant annet med Sandbeck-jubileet og Børli-jubileet, sier hun.

Den tradisjonsrike kulturfestivalen vekker nå også gjenlyd langt utenfor Elverums grenser.

– Ja, hip-hopifiseringen som Synergi Music står bak, har fått nasjonal medieoppmerksomhet allerede før urframføringen torsdag, sier hun fornøyd.