Gå til sidens hovedinnhold

Livet er blitt mye lettere for Rune

Artikkelen er over 10 år gammel

Vekta viste 164,5 kilo. Helsa skrantet, og fedmeoperasjon ventet. Da tok Rune Stenseth (42) tak i eget liv. På knappe 14 uker har lokalpolitikeren tatt av 26, 5 kilo. Målet er å bli 50 kilo lettere.

– Oi, dette var litt av smørhaug. Har jeg virkelig tatt av så mange kilo, spør hernesingen forsiktig.

Vi har bak oss ett par dager med trim. Tusen meter er tilbakelagt i svømmehallen, vi har gått ei mil på beina i bit-ende kulde langs gang- og sykkelstiene ved Glomma.
Bilder er tatt, tonen er lett og fleipende helt til Østlendingen drar fram 53 halvkilos pakker med smør på nærbutikken Rune Stenseth bruker fast.

– Livet er fett, det er jo blitt mye lettere, på alle måter, forklarer 42-åringen mens kunder sender blikk og godlynte kommentarer.

Sitter mellom øra

– Jeg håper noen kan lære noe av min historie. Det går faktisk an å gjøre noe selv, hvis du bare vil, søker hjelp og ikke gir opp. Nå er det vanskelig å skjønne at jeg lot kroppen forfalle over så mange år. Det må ha sittet mellom øra, sier Rune Stenseth.
På det meste veide han 175 kilo. Med en sånn vekt er det mange begrensninger i hverdagslivet.

– Det er tungt å ta seg fram, trapper er pyton, bilen er din beste venn. Kroppen skriker etter fet mat og sukkerholdig drikke. I stedet for en middagsporsjon, gaflet jeg i meg tre. Det ble desserter, masse brus og gatekjøkkenmat med pølser, pomme frites og hamburgere når jeg var i Leiret på politiske møter eller på besøk, innrømmer Rune.

Brøt med Ap

I fjor vinter skapte han store overskrifter da han som en av utbryterne i Elverum Ap, dannet «Team Elverum». Nå møter han fast for den nye by- og bygdelista i Elverum kommunestyre.

– Det politiske oppgjøret føltes nødvendig. Det har også gitt meg selvtillit – på samme måte som kampen mot kiloene.

Som guttunge var Rune lang og slintrete. Han spilte håndball for Hernes, og var aktivt med på det meste. Vekta spratt først i været da han kom i militæret.

– Jeg fikk betennelse i begge beina, og måtte stå over mye fysisk aktivitet. I stedet fikk jeg «brakkesjuka»; det ble potetgull og peanøtter og brus, og godt med øl og pizza i helgene. Matchvekta spratt opp med 20 kilo i løpet av året i militæret, fra 90 til 110 kilo. Jeg bygde opp kroppen min i Forsvaret, humrer Rune.

Masse kioskmat

Den usunne livsførselen fortsatte etter året på Setersmoen i Indre Troms. Ekstra ille ble det da Rune ble sjåfør i Posten, og jobbet til alle døgnets tider.
– Det ble ingen faste mat-vaner; tvert imot ble det masse kioskmat for å stogge sult og søvnbehov. I lengden måtte det gå gærn’t, innrømmer Rune.
Spede forsøk på å gå ned i vekt, hjalp lite. Vekta spratt like fort opp igjen.
Så begynte helsa å svikte. Sukkersyke, høy kolesterol og farefullt høyt blodtrykk. Varsellampene blinket rødt.

En ernæringsfysiolog henviste Rune til Akers sjukehus. Det var ingen tvil om at han tilfredsstilte kravene til fedme-operasjon. Men legen underslo ikke at det kunne oppstå komplikasjoner, og at han uansett måtte legge om kosthold og livsstil.
Da våknet Rune: – Hvis jeg likevel må legge om kosthold og livsstil etter en operasjon, da kan jeg jo like godt gjøre det før operasjonen.

Grete Roede-kurs

Så kom han over en Grete Roede-annonse. 30. august i år gikk han på vekta sammen med andre elverumsinger som vil ned i vekt. Dagen etter var Rune i butikken med handlekurven full av grønnsaker, frukt og kalorifattig mat.

– Aldri før har jeg studert fettinnhold og kalorier på mat- varene så nøye.

Kona med på kilokampen

Nå er det gått 14 uker. Kiloene har rast av den digre kroppen. I snitt har Rune blitt nesten to kilo lettere i uka.

– Kona har også blitt med. Hun har gått ned ti kilo. Vi er sammen om dette. Selv unga må innstille seg på far og mors kamp mot kiloene. Nå er det sunn mat hele uka. Godterier er fy unntatt i helgene. Den yngste klager høylytt over grovbrødet, smiler Rune.

Han har i stor grad ansvaret for matlagingen hjemme.

– Vi er på ingen måte hysteriske. Men vi spiser mye fisk og lyst kjøtt. Og jeg spiser aldri tre store porsjoner til hvert måltid lenger.

Svømmer og går turer

Minst like viktig som måltidene, er den fysiske aktiviteten. Tre dager i uka svømmer Rune fast en kilometer. Tre-fire dager går han lange turer, gjerne opp til halvannen time med frukt i lomma. Han har gått fra Nordskogbygda til Leiret på politiske møter, og han gleder seg til å kunne gå på ski.

– Før kunne jeg puste og svette i store mengder bare ved å ete mye. Nå svetter jeg mens jeg trener. Pusten er blitt mye bedre. En dag uten aktivitet er nesten som en dag uten mening. Jeg har fått mye mer energi, selvtilliten har økt, og kommentarene gleder og inspirerer. Kolesterolet har sunket, blodtrykket er blitt mye mindre. Nå gleder jeg til hver nye dag, til jakt- og fisketurene og til hver treningstur.

– Hva er målet?

– At jeg skal gå ned 50 kilo til sammen på ett år. Deretter blir det å stabilisere vekta på 115 kilo. Men det gjør ingenting om jeg kan ta noen kilo til. Det er over 20 år siden jeg var i nær-heten av å være en atlet,

– Hva med alt dauskinnet på kroppen?

– Det er bedre med «dauskinn» enn «sprengt skinn», humrer Rune. Legene har signalisert at «dauskinnet» kan opereres bort etter hvert.

Garderoben må snart skiftes ut. Men det er utgifter som Rune betaler med glede.

– Hvilket valgflesk lover du velgerne i neste års valgkamp?

– Team Elverum vil ikke smøre på noe ekstra. Vi vil holde en nøktern økonomisk linje. Overdrivelsene og valgflesket får andre partier stå for, sier Rune Stenseth.

Kommentarer til denne saken