Gå til sidens hovedinnhold

Munthe-julegave til oss alle

Artikkelen er over 12 år gammel

Elverum kommunes kunstsamling har fra før to malerier av Gerhard Munthe. Nå kommer et tredje arbeid på plass – gjennom en brukthandler på Flisa.

Det er rådgiver Steinar Hovland ved kulturkontoret, som har sørget for at en svært typisk Gerhard Munthe-tegning fra like før forrige århundreskifte, nå er kommet i kommunens eier.

Pirjo Mursu i Elverum Kunstgalleri har også bistått ved formidlingen, mens ordfører får Hovlands honnør for å ha vært raskt frampå med penger da det ble klart at det faktisk var en original tegning av Munthe som dukket opp i en brukthandel i Kaffegata på Flisa.

Kvalitetssikring

Brukthandler Thor Magne Lindbo hadde opprinnelig vært i markedet for ei klokke i et dødsbo fra Ullensaker som for noen år siden ble lagt ut på internett.
Det endte opp med at han overtok hele boet, og dermed også en innrammet tegning på ca. 75 x 100 centimeter.

Den forestiller en ridder som kjemper med en drage inne i et rom, der en kvinne sitter på en seng, voktet av en stor hund eller kanskje ulv. Alt i den spesielle stilen som Gerhard Munthe utviklet i forbindelse med sin billedvev.

Steinar Hovland har vært i kontakt med nasjonal ekspertise, og det er hevet over enhver tvil at det er en autentisk Munthe-tegning.

Lagd på bestilling

Etter hva man har funnet ut, tegnet Munthe dette motivet på bestilling fra en kvinne i Bergen, som senere skal ha vevd to tepper. Motivet skal ha tittelen "Den bergtagne", og er signert G. Munthe øverst til venstre.

– I denne perioden var det vanlig at Munthe tegnet skisser på bestilling, senere utviklet han teknikken slik at skissene også framsto enda mer som selvstendige kunstverk, sier Hovland.

Rammen bærer preg av hard håndtering og fukt, men selve tegningen er uskadd. Man har holdepunkter for at bildet har vært på auksjon to ganger; i 1924 og i 1992.
Nå vil det bli satt inn i en ny ramme av samme type, og sikret på vanlig måte. Så får det sin nyavduking i kunstgalleriet på Glomdalsmuseet på nyåret.

Kommentarer til denne saken