Datamaskinen sto på bordet, mens snart ti måneder gamle Dina Sofie lekte på stuegulvet, hjemme i Kynnberget. Det hele skjedde i løpet av et øyeblikk, forteller moren.
– Jeg gikk bare ut av rommet for å legge ved i ovnen, da jeg hørte at hun skrek. I løpet av sekunder hadde barnet revet løs ledningen som går fra datamaskinens ladeboks og inn i veggen. Den ene enden satt fortsatt i veggen, den andre puttet Dina Sofie i munnen.
– Strømmen gikk rett i hodet på henne, sier moren.

På sjukehuset

Hun måtte riste datteren for å få henne til å puste normalt. Så ringte hun nødnummeret 113.
– Dina skrek og var utrøstelig, sier Ida Victoria Johansen. Det var åpenbart at datteren hadde store smerter.
Heldigvis kom ambulansen raskt, og etter en grundig undersøkelse og seks timers observasjon kunne legene slå fast at Dina Sofie hadde klart seg bra, uten fysiske skader.
Moren innrømmer at det hele var et sjokk.
– Jeg har mistet et barn før, så alt kom på en måte opp igjen nå. Det var tusen tanker på én gang, sier hun.

Hadde flaks

Pappaen til Dina Sofie jobber selv som elektriker.
– Han tok med ledningen på jobb, og flere av kollegene hans kommenterte at Dina hadde flaks som overlevde, sier Ida Victoria Johansen.
Slik hun har fått det forklart, er det manglende isolasjon som skapte den farlige situasjonen.
Uhellet skjedde tirsdag i forrige uke. Dagen etter ble produktet levert tilbake til Expert på Grindalsmoen i Elverum, der det ble kjøpt tidligere i høst.
– De ringte oss og beklaget og sa vi skulle få et gavekort på ett tusen kroner, sier Ida. Det «tilbudet» kunne butikken spart seg, mener hun.
– Vi er ikke ute etter penger, men akkurat det føltes som en hån. Vi kunne ha mistet jenta vår. Expert må ta ansvar for det de har gjort, sier moren.

Fortsatt skeptisk

Datteren er i en alder da hun helst vil putte alt i munnen. To små tenner klør, og Dina har mye å utforske.
– Men de første dagene ville hun ikke ha noe nær munnen sin, forteller moren.
Hun var heldig, tross alt.
– Det er ikke sikkert det går like bra med et annet barn, hvis dette skjer igjen, sier Ida Victoria Johansen. Det er derfor hun vil at andre skal få vite hva som skjedde.
– Det var forferdelig å sitte på sjukehuset i flere timer og vente på svar. Jeg vil gjøre det jeg kan for at ingen andre skal måtte oppleve det samme, sier moren.

Slo full alarm

 – Vi er kjempeglad for at det gikk bra med henne. Saken er veldig beklagelig, sier Tor Erik Fuglesang, butikksjef hos Expert Bonus i Elverum.
Han opplyser at kabelen ble tatt ut av hyllene med én gang, og at hendelsen samtidig ble rapportert til hovedkontoret.


Dermed ble alle Expert-butikker varslet, opplyser kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim.
– Vi tar denne saken svært alvorlig, sier han. Produktet er EU-godkjent, men det kan se ut som det har vært en produksjonsfeil for et bestemt parti, opplyser han.


Også leverandøren Aurora og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ble raskt koplet inn i saken. Den spesielle kabelen har vært på markedet siden i sommer, og totalt skal det være solgt nær 700 av typen i Norge, de fleste gjennom Expert.


Kunder som er registrert med navn, blir kontaktet og får tilbud om å bytte varen, opplyser Expert-direktøren. Om det skal annonseres i riksmedia for å nå ut til enda flere, blir nå en sak mellom DSB og leverandøren.


Butikken i Elverum har solgt 13-14 ledninger av den typen som nå trekkes fra markedet.