188 båter deltok i norgesmesterskapet på Mjøsa i helga, og ekteparet fra Elverum var best av alle med en total fangst på 14,1 kilo.

Trolling er en dreggekonkurranse der hver båt har lov til å bruke fire fiskestenger. Bare fisk over 55 centimeters lengde teller. I helgas NM gikk båtene ut fra Gjøvik klokka 18 lørdag kveld, og måtte være inne igjen innen klokka 10 i går.

Ble irritert

– Det er jo litt artig å bli norgesmester. Men det betyr nok ikke så veldig mye egentlig. Vi er en kompisgjeng som drar rundt og fisker sammen, og der kan jeg da bruke det at jeg er norgesmester litt ekstra, gliser Ola Hågensen.

Han og kona Lone har konkurrert i 12–14 år i trolling, og vært med i NM to ganger tidligere. Beste plassering før helga var fjerdeplassen fra 2008.

Ute på sjøen utenfor Hamar fant de området fisken bet på. De dro inn fire ørreter, og Ola sto for de tre første.

– Jeg hadde bare fått fisk under 55 centimeter, som vi måtte kaste ut igjen, og begynte å bli litt irritert. Ola sa «bare vent, du får den største». Og det stemte. Klokka fem på halv seks hogg det til, sier Lone Christiansen.

Liker ikke fisk

Ørreten på 6,69 kilo var konkurransens tredje største, og ble til slutt avgjørende for seieren.

– Vi hadde ingen ambisjoner om å vinne. Jeg sa bare at jeg hadde en god følelse før vi startet. Det har gått så dårlig før i år at jeg hadde følelsen av at det ville løsne nå, sier Ola.
Det stemte til gagns. Da den største ørreten var i båten, visste duoen at det ville bli en bra plassering.

– Vi hadde 11 kilo da vi ble nummer fire, og jeg skjønte at da vi fikk over ti kilo at vi begynte å nærme oss toppen, sier Ola.

Norgesmestrene har ingen klar formening om hva som gjør dem så gode i trolling.

– Det handler om å være ute mest mulig timer, og ikke gi seg. Men jeg har funnet ut at det hjelper ikke hvor mange sluker jeg bruker penger på. Det er alltid den samme, gamle sluken jeg får fisk på, sier Ola Hågensen.

Vinnerfiskene blir imidlertid ikke å finne på middagsbordet hos de to.

– Vi spiser faktisk ikke fisk, sier Lone og ler.

– Enten slipper vi ut igjen fisken vi får eller så gir vi den bort til venner og familie, sier hun.