Dumpet livsfarlig avfall i friluftsområde

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Store mengder byggavfall er dumpet i et sandtak på Starmoen i Elverum. Knust glass og planker med spiker ligger strødd.

DEL

Knuste glassruter, utvendig og innvendig kledning med firtom spiker, store mengder isolasjon, både Glava og sagflis, ei ødelagt ytterdør, malingsspann, tepperester, gardinbord, pulkdrag og diverse annet søppel, er dumpet i sandtaket ved Elverumsenga, vis-à-vis Starmoen fritidspark i Elverum.

Giftige stoffer

Området er normalt et idyllisk sted, og tilgjengelig både til fots og med bil. Nå er det ikke bare stygt, men direkte livsfarlig hvis turgåere eller dyr tråkker i byggavfallet som er kastet igjen der.

– Dette må det gjøres noe med, ja, sier Karin Elise Nilssen, miljøkoordinator ved teknikk og miljø i Elverum kommune – som umiddelbart dro ut på befaring til dumpstedet.

– Hva er ditt inntrykk av denne forsøplinga?

– Det er forferdelig. Det ser ut til at noen har kjørt dit flere turer, trolig for ikke så lenge siden. Bygningsavfallet er farlig hvis folk som går tur eller ville dyr tråkker i det – og det ser også ut til å være flere typer giftig og miljøfarlig avfall. Dette er virkelig ille, sier Nilssen.

SE BILDESERIE FRA FORSØPLINGEN HER!

– Hva gjør kommunen med dette?

– Det er grunneieren som er ansvarlig, selv om det ikke er denne som har dumpet avfallet. Han vil bli kontaktet av oss, og så vil det komme pålegg om at søpla må fjernes, sier Nilssen.
Hun legger til at det i slike tilfeller vil være vanlig at grunneieren anmelder forholdet til politiet – og hvis den eller de skyldige blir funnet, kan han kreve erstatning av disse.

– Dessverre er det ikke alltid så lett å finne ut hvem som har dumpet avfallet. Men kanskje noen har sett noe, eller kjenner igjen noe av det som er dumpet, sier Nilssen.

Må ryddes

Miljøkoordinatoren understreker at en opprydding bør skje så snart som mulig.

– Dette blir enda farligere hvis det dekkes av litt snø. Da synes det ikke, men det er like farlig å tråkke i. Dessuten er det som sagt miljøfarlig avfall, og det kan ikke få bli liggende, sier hun.

Østlendingen var i går i kontakt med grunneieren.

– Dette er helt ukjent for meg. Men det høres ikke bra ut at noen har tatt seg til rette på denne måten. Jeg må se på det, og undersøke saken nærmere før jeg kan kommentere det ytterligere, sier han.

Artikkeltags