Gå til sidens hovedinnhold

– Frykter flere blir uføre

Artikkelen er over 7 år gammel

Tillitsvalgt ved Tunet i Elverum, Sissel Tallulah Hoel, er bekymret for helsetilstanden til 32 brukere på Tunet når de må ut i ordinære bedrifter for arbeidstrening.

For kort tid tilbake skrev Østlendingen at Gjenbruksbutikken på Tunet stenger. Dette er en konsekvens av Brofoss-utvalgets arbeid. De har skrevet en rapport om arbeidsrettede tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne. Utvalget anbefaler blant annet mer bruk av tiltaksplasser i det ordinære arbeidslivet, større vekt på individuell tilpassing og en forenkling av de arbeidsrettede tiltakene.

Det er stor enighet i Stortinget om å løfte attføringen fra interne arbeidsplasser slik som Tunet har, og ut til det ordinære arbeidslivet.

På Tunet har de 40 interne arbeidsplasser for personer med nedsatt arbeidsevne. 32 av disse skal nå ut i eksterne bedrifter. Tunet har også åtte plasser for varig tilrettelagt arbeid, som ikke blir berørt.

Sissel Tallulah Hoel er tillitsvalgt for medlemmer i Fellesforbundet. Hun er bekymret for de 32 som må ut i det ordinære arbeidslivet og følge deres krav.

– For personer som sliter med angst og depresjon er arbeidstrening i skjermet virksomhet svært viktig. Her får vi hjelp så sjøltilliten vokser og helsa blir bedre. Det ordinære arbeidslivet stiller andre krav. Sjøl om det fortsatt er veiledere, mister man den trygge ramma som er her på Tunet.

Hoel skryter varmt av Tunet og stedets veiledere, men påpeker at de må gjøre som politikerne bestemmer. Sjøl tror hun ikke på denne løsningen.

– Jeg tror det blir flere uføretrygdede av denne løsningen. Folk med psykiske eller somatiske sjukdommer er sårbare for stress og usikkerhet, og melder seg heller ut av arbeidslivet. Og det er vel ikke det som er intensjonen, sier hun.

– Hvordan opplever dere forståelsen for dårlig psykisk helse i samfunnet?

– Det er blitt mer åpenhet, men tabuene er der fortsatt. For depresjon og angst er også sjukdommer. Det er ikke bare «å skjerpe seg», som mange sier, sier Sissel T. Hoel.

Kommentarer til denne saken