Gå til sidens hovedinnhold

– Hensynsløs utnyttelse av forsvarsløse jenter

Artikkelen er over 8 år gammel

Aktor Iris Storås la torsdag ned påstand om 15 års forvaring for den voldtektstiltalte elverumsmannen. – Faren for gjentagelse er stor. Tiltalte har vist hensynsløs utnyttelse av forsvarsløse jenter i en sårbar livssituasjon, ifølge aktor.

Under dagens prosedyre framhevet aktor at voldtektene av de fem kvinnene framstår som særlig krenkende og særlig smertefulle handlinger.

Alle fem er blitt utsatt for gjentatte og alvorlige voldtekter mens de var bevisstløse og ute av stand til å gjøre motstand på grunn av narkotika som er injisert av tiltalte.

Ingen medfølelse

– Han har ikke kommet med en beklagelse, ikke vist noen medfølelse. Han har aldri tatt inn over seg andre smerte. Han legger skylden på andre, aldri seg selv. Det er hans behov og lyster som har stått i sentrum, sa aktor Iris Storås.

– Bevisene er mange og de må vurderes i en sammenheng. Er det rimelig tvil, skal det komme tiltalte til gode, sa aktor.

Hun mente likevel at bevisene og sammenhengen i historiene er så overbevisende, så overveldende at det ikke foreligger tvil om at tiltalte ikkemå dømmes etter den særdeles alvorlige tiltalen.

Politiet har beslaglagt en rekke videoer som viser grove seksuelle overgrep av to av de fornærmede.

Den ene fornærmede var kun 17 år da hun var i tiltaltes jerngrep i to en halv måned i 2008.

Den andre er tiltaltes nå avdøde kone.

Tiltalte ble først drapssiktet, men påtalemyndigheten frafalt senere siktelsen på grunn av bevisets stilling.

Mener å ha bevis

Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at hans avdøde kone minst er blitt voldtatt sju ganger.

Aktor viste til at det ikke var samsvar mellom tiltalte og kvinnenes forklaringen.

Tiltalte har selv påstått at sexen var frivillig og at han i kun få tilfeller har hjulpet til med å sette narkotika i kvinnene, men at dette skjedde med de fornærmedes samtykke.

I følge viser de beslaglagte videoene en helt annen virkelighet.

Sprøyter blir satt av tiltalte, kvinnene er neddopede og ute av stand til å gjøre motstand.

Gjentatte ganger

Overgrepene har skjedd over lang tid og utført gjentatte ganger.

– Det er ingen tvil om at filmene viser en markant krenkelse også utover selve voldtektene. Overgrepene er festet på film. Kvinnene levde i konstant frykt for hva filmene kunne brukes til, framhevet aktor.

Iris Storås viste til at det en sammenheng mellom filmene og de sterke historiene som alle fornærmede har forklart politiet og gjentatt i retten.

– Tiltalte har bevisst ruset ned kvinnene for deretter å kunne ha sex med dem uten at de har vært i stand til å gjøre motstand. Dette er et mønster i hans handlinger i en periode på seks år, bare avbrutt av fengselsopphold, sa aktor.

I prosedyren la hun også vekt på grov og brutal voldsutøvelse mot kvinnene, gjentatte trusler, en  sterkt manipulerende væremåte og hans tidligere lange strafferegister.

Faren for gjentagelse anses som høy. Samfunnet har også behov for vern og beskyttelse mot tiltalte. Derfor bør tiltalte dømmes til 15 års forvaring med minstetid på 10 år, sa aktor.

Hun viste ikke minst til de sakkyndiges konklusjon om at tiltalte led av dyssosial personlighetsforstyrrelse og at det kunne ta opp til femten år før en behandling kunne gi resultater, men at en behandling like gjerne ikke lykkes.

Kommentarer til denne saken