Det sier avtroppende konstituert divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakken og påtroppende divisjonsdirektør Øyvind Graadal ved Sykehuset Innlandet.

– Dette fastslår vi med 99,9 prosents sikkerhet; minimum skal det være fire personer til stede i operasjonsstua, sier Graadal – som selv er kirurg.

Les også: – Reagerte med sjokk, Grov telefonterror overfor mindreårige, Samtykket i forlenget varetekt, Lege siktet for MMS-voldtekt, Tidligere overlege siktet for voldtekt, Hvordan var det mulig?

Ikke rutinesvikt

Samtidig fastslår Bakke og Graadal at det ikke har funnet sted noen rutinesvikt ved sykehuset, og at det derfor heller ikke er noen grunn til å vurdere noen endring av rutinene.
De har ingen forklaring på hvordan anestesilegen kan ha gjort to korte videoopptak med mobiltelefonen, uten at andre i rommet har merket det, og reagert på handlingen.

Samtidig kan anestesilegens fysiske plassering i forhold til pasienten – og kollegene – ha gjort opptaket mulig, mens lege og sykepleiere er opptatt med sine gjøremål.

Sykehuset Innlandet har ikke tatt skritt til å rekonstruere operasjonen, eller snakke med de øvrige som deltok.

– Det er politiets jobb, sier Graadal.

Konkrete

Bakke og Graadal, som også fulgte politiets pressekonferanse i Hamar tidligere på dagen, legger ellers ikke skjul på at de mener politiet kunne ha vært mer konkrete i sin beskrivelse av hva overlegen er siktet for å ha gjort.

– De aller fleste har sin klare oppfatning av hva en voldtekt er, de tenker ikke i juridiske termer. At politiet kan ha jussen på sin side, utelukker ikke at bare ordet «voldtekt» virker veldig sterkt, og er katastrofalt for et sykehus.

– Skader denne hendelsens sykehusets omdømme?

– Den er ingen god reklame. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke handler om Sykehuset Innlandet, men om en person med avvikende atferd, sier Gotland Bakke.

Taushetsplikt

På pressekonferansen kom det fram at sykehuset innledningsvis hadde avvist politiets spørsmål om å få utlevert navnet på jenta som ble utsatt over overgrep på videoopptaket.

– Vi fulgte helsepersonelloven, og brukte en lang helg på å vurdere saken. Etter å ha kontaktet foreldrene ble vi enige om å møte politiet, som da hadde identifisert pasienten selv på bakgrunn av legens også hadde gjort opptak av pasientjournalen, sier Gotland Bakke.

Politiet bekreftet i går at denne forsinkelsen ikke forsinket etterforskningen.

Les også: – Reagerte med sjokk, Grov telefonterror overfor mindreårige, Samtykket i forlenget varetekt, Lege siktet for MMS-voldtekt, Tidligere overlege siktet for voldtekt, Hvordan var det mulig?