Den sporty jenta fra Vågå var en rutinert hangglider med ti års erfaring da hun under en vanlig landing traff et tre. Det var fallet fra treet som medførte at hun knakk ryggen.

– Jeg ville sjølsagt ikke tro det med en gang. Men etter noen uker ség alvoret innover meg. Jeg kunne faktisk ikke gå igjen. Og jeg som var så glad i å springe. Det kunne fort bli et par mil. Nå er det nok trening å trille til postkassa.

Hun er lam fra brystet og ned, det vil si at hun ikke kan bruke magemusklene. Å strekke seg etter ting kan medføre velting.

– Før var jeg en som skulle klare alt sjøl. Nå tar jeg gjerne imot hjelp, men det er fordi jeg ser folk blir så glade for å hjelpe meg, sier Mariann, som er eneste rullestolbruker på Vågå.

LES OGSÅ: Nominert til Gullegget

Ta sertifikat

Det er fortsatt sårt å se hanggliderne, men det er blitt langt enklere å takle. For Mariann er ikke den som graver seg ned i alt som er tapt. Hun ser etter nye muligheter. Og det har hun fått på Ole Reistad senter, småflysenteret på Starmoen i Elverum. Der har de to spesialbygde fly for mennesker med handikap som for eksempel lammelser.

– Jeg begynte å ta flytimer i mai og har til nå 50 turer med instruktør og til sammen 20 timer, sier Mariann.

Målet er å ta flysertifikat, det krever 30 timer i luften. Men hun vil ikke si når det blir. Sønnen Kristian skal begynne på skolen og hun er på veg tilbake til jobben sin i blomsterbutikken Lugumstugu som hun har drevet i ti år.

Jeg kunne faktisk ikke gå igjen. Og jeg som var så glad i å springe

Første kvinne

– Hvordan var det å fly helt alene?

– Det var rart. Vanligvis sitter instruktøren og gir beskjeder, nå var det helt stille. Så jeg begynte å plystre, sier Mariann.

– Hva betyr det å kunne fly for deg?

– Det er så mange små hindre jeg aldri tenkte på før. Bekymringer for det ene og det andre. Bare det å gå på do, for eksempel. Men å fly er så krevende at jeg ikke kan tenke på alt det andre. Det er så godt å tenke på andre ting. Og så er det viktig å få drive med noe jeg mestrer, sier Mariann.

Elverum Flyklubb har overnattingstilbud med sanitæranlegg som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Tilbudet er veldig flott og familievennlig. Sønnen vår treffer andre barn og mannen min, Tor Erik, som også er ivrig hangglider, har begynt å ta seilflytimer. Så siden mai har vi hatt mange fine helger og flere samlinger her i Elverum, sier Mariann Moen.

Hun er første kvinnelig rullestolbruker i Norge, og sannsynligvis i Skandinavia, som har fløyet seilfly alene.