Gå til sidens hovedinnhold

– Stort å være tilbake

Artikkelen er over 11 år gammel

Jømnas store sønn, Tom Steinar Lund, kom hjem til sine egne da hans barndoms storstue ble gjenåpnet.

– Makaløst! Det er en drøm! Å treffe jømnaingene på Jømnvang, og ha med meg min gode venn fra byen og få synge sanger av Vidar Sandbeck, det var flott, smiler en svett men lykkelig Tom Steinar Lund etter fredagens konsert.

En del av barndommen

Den omtalte vennen er Viggo Sandvik, mens anledningen var reåpningen av forsamlingshuset på Jømna i Elverum. Med denne konserten blåste interimsstyret i Folkets Hus Jømnvang SA liv i det 96 år gamle huset. Da styret tok tak i lokalet lå det til forfall – nå er det igjen på veg mot gamle høyder.

Det gleder ikke minst Tom Steinar Lund, musiker og produsent fra Jømna og bosatt i Oslo siden 1976. Han har mange minner fra Jømnvang.

– Her har jeg vært på alt fra juletrefester, via premieutdeling på hopprenn, gammeldans og korpsøvinger til hyggekvelder, som det het. Alt var her, hele oppveksten, og vi brukte Jømnvang flittig ut gymnastida, så lenge vi bodde her, sa han til Østlendingen før han entret scenen.

Historie i veggene

Han roser innsatsen de tre i interimsstyret har lagt ned; Ivar Henning Nystrand, Bjørn Jarle Røberg-Larsen og hans egen storebror, Terje Lund.

– Det er svært at de tar hånd om et sånn ærerikt lokale. Det er flott med sånne steder!
Kompanjong Viggo Sandvik er fullstendig enig:

– Jeg har reist rundt og spilt i tilsvarende lokaler i 40 år, og disse har betydd veldig mye. Her sitter historien i veggene. Som jeg sier; de bygger ikke lokaler som er 100 år lenger, smiler han.

Lovet støtte

I motsetning til Tom Steinar Lund, hadde Viggo Sandvik sin debut på Jømnvang fredag kveld. Han mente han kunne ane så vel en historisk sus som en lukt av flytende gjærbakst mellom veggene – og roste både initiativet til å få nytt liv i lokalet og det faktum at hele 184 valgte å tilbringe fredagskvelden her.

Kvelden før kvelden, altså 1. mai, ble publikum servert både nostalgi og humor – med Vidar Sandbecks viser som hovedrett. De fikk også se og høre ordfører Terje Røe stå for den offisielle gjenåpningen – der han blant annet lovet at Elverum kommune vil være med og støtte opp om den videre utviklingen av Jømnvang.