Gå til sidens hovedinnhold

To generasjoners innsats feid ned

Artikkelen er over 9 år gammel

I løpet av et par timer natt til andre juledag rev stormen med seg store områder av Østerhaug-skogen i Svartholtet. – Det er vanskelig å fatte omfanget, sier skogeier Jan Henrik Opsahl.

Det er bare to år siden han tok over gården Østerhaug i Heradsbygd etter faren sin, Per Henrik. Skogen er pleid i to generasjoner, og ikke hogstmodent før om 20 år.

– Det er så voldsomt. Det er vanskelig å fatte omfanget. Jeg synes det er hardt og tungt for en ung skogeier å se at alt arbeidet som er lagt ned i løpet av to generasjoner er knekt. Men jeg kan ikke annet enn dokumentere skadene og konstatere hva som har skjedd. Og rydde opp så godt som mulig, sier Jan Henrik Opsahl.

Ta ut alt

33-åringen har i tre hele dager krysset skogteigene i Svartholtet for å få en grov oversikt over skadene. 6.000 mål av de i alt 18.000 målene som tilhører Østerhaug ligger i Svartholtet. Her eier han to store teiger og noen mindre. I området Furuknappen – Merraholtet er det spesielt ille. På ett felt er omkring halvparten av trærne blåst ned. De skulle ha stått i 20 år til for å bli skikkelig svære. Her må han inn og rydde.

Et par hundre meter lenger sør er et helt felt avkledd. Her ligger gran og furu strødd.

– Her på Furuknappen må jeg ta ut alt, kan Opsahl konstatere.

Større skader enn i 1987

I dag får han takstmann med seg ut. Den totale oversikten på skadeomfanget vil ikke foreligge før om to-tre uker, tipper han. Han er, som de fleste skogeiere, forsikret mot stormskader. Likevel er han spent på virkningen av et forsikringsoppgjør får på skatten.

I 1987 herjet det også storm i Hedmark-skogene. Da ble 6.000 m³ skadet i Østerhaug-skogen. Opsahl frykter at det er større skadeomfang under denne stormen.

– Svartholtet består 70 prosent av furu. Den må ryddes raskt opp, for sagtømmeret får et blåskjær. Grana må ryddes innen mai. Skogsentreprenøren jeg bruker har avbrutt juleferien og kommer for å hjelpe meg, sier han.

For skiløpere som bruker Svartholtets løypenett vil det bli innskrenket hvor de kan gå inntil skogen er ryddet, opp-lyser han.

Må ta ut virket

Han er usikker på hvor han får sendt virket. Follo er nedlagt og det er bestemt at skogeierne skal ta ut mindre skog.

Nå vil de være nødt til å ta ut for å redde verdier.

Kommentarer til denne saken