Gjøvik gir Elverum kamp om 110-sentralen

Spørsmålet i framtiden blir om brannvesenet i Hedmark og Oppland skal rykke ut på kommando fra Elverum eller Gjøvik - eller begge.

Spørsmålet i framtiden blir om brannvesenet i Hedmark og Oppland skal rykke ut på kommando fra Elverum eller Gjøvik - eller begge. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kun to kommuner i Vest-Oppland vil tilknytte seg en ny stor 110-sentral i Elverum.

DEL

Dette er Vang og Nord-Aurdal.

I Gudbrandsdalen, som er det andre av to 110-distrikt i Oppland, vil derimot brorparten lokalisere en ny 110-sentral i Elverum, men også her stritter de største kommunene imot.

Lillehammer, Gausdal og Øyer vil forbli i Oppland om det oppnås enighet for flertall. De ni nordligste kommunene her vil til Elverum.

LES OGSÅ: Oppland går for Elverum

I et brev fra Gjøvik kommune til alle kommunene i Oppland framgår det at av de 25 aktuelle Oppland-kommunene vil 14 gå for en fortsatt 110-sentral i Oppland.

11 kommuner vil ha en felles sentral for Hedmark og Oppland på Elverum.

– Vil ikke legge ned noen

Lillehammer har vedtatt å legge ned sin nåværende sentral, men på grunn av uenigheten innad i Gudbrandsdalen må Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) inn å bestemme hvilken 110-sentral dette distriktet skal tilknyttes.

– Vi skal nå i gang med en ordentlig saksbehandling og det er neppe noe klart før om en 2–3 måneder, sier Hans Kristian Madsen i DSB.

Han er krystallklar på at DSB ikke vil gå inn og legge ned noen av sentralene for å samle alt ett sted, dermed ender dette opp som en kamp mellom Gjøvik og Elverum.

Det er nemlig mange av kommunene i Vest-Oppland som kun vil gå for Oppland-modellen om det oppnås enighet og tilstrekkelig flertall.

Kun Lunner, Østre Toten og Nordre Land vil gå for Oppland uavhengig av de andre.

Ser for seg én sentral

Kommunestyrevedtakene tyder på at i et tenkt tilfelle der DSB bestemmer seg for å tilknytte Gudbrandsdal-kommunene til Elverum, kan et flertall i Vest-Oppland da komme til å vende seg mot Elverum.

Madsen i DSB svarer også bekreftende på at de er svært positive til at de tre distriktene samles om en 110-sentral.

– Vi ser for oss en mye mer effektiv og faglig robust enhet om 110-sentralene i Hedmark og Oppland samles på ett sted.

MHBR avventer

Brannsjef i Midt-Hedmark brann og redningsvesen, Nils Erik Haagenrud, vil nå avvente DSB saksbehandling, men har ikke gitt opp ny storsentral i Elverum.

Samtlige kommune i Hedmark vil tilknyttes Elverum.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken