Ørn tok gråpus

Denne katten måtte avlives etter å ha blitt angrepet av en ørn.

Denne katten måtte avlives etter å ha blitt angrepet av en ørn. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Da ørnen lettet fra vegen, lå en hardt skadet hunnkatt tilbake i vegbanen. Torill Nystuen måtte med tungt hjerte få katten avlivet.

DEL

Torill Nystuen har lett etter eierne til den døde katten, men uten resultat.
Historien er som følger:

Nystuen kom mandag 3. desember kjørende på Øvre Skurubergsveg i Sørskogbygda. Hun bremset ned, da hun foran seg så det som hun først tenkte at måtte være en diger stubbe som hadde falt ned fra en lastebil. Men da hun kom nærmere, så hun at det var en diger fugl. Fuglen ble skremt og lettet med store vinger. I vegbanen ble en katt liggende igjen, tydelig skadd. Nystuen tok den med seg, og undersøkte først i nærheten i håp om at eierne bodde like ved.

– Men katten var såpass medtatt at vi etter hvert skjønte at vi måtte få den til veterinær. Hos E-Vet var svaret at klørne til fuglen hadde gått gjennom skinnet og inn i kroppen, og at den måtte avlives for å unngå mer pinsler, forteller Nystuen.

Fuglen hadde også hakket og bitt i strupen på katten.

Katten var en kraftig hunnkatt, gråspraglete, med pent mønster i panna. Den var dessverre ikke merket med chip.

Nystuen ble syk etterpå, og har dessverre ikke fått lett mer etter eierne.

Hun er så godt som helt sikker på at det var ørn som tok katten.

– Jeg har sett mye på bilder i etterkant. Hauk eller falk var det ikke, for det stemmer ikke med fargen på fjærdrakta. Denne hadde ikke noe lysere parti foran. Den var ganske mørk. Og veldig svær. Vingespennet var virkelig digert! Den kretset over oss etter at den lettet. Det må ha vært ei kongeørn, sier Nystuen.

Hun synes det var en spesiell og litt vond opplevelse.

– Her fikk jeg se hvor grufull naturen er. Selvsagt kunne jeg ikke la katten ligge igjen der, den hadde det jo vondt, sier Nystuen.
Hendelsen fant sted ikke langt fra vegskillet Nedre Skurubergsveg – Øvre Skurubergsveg.

Lars Gangås i Statens naturoppsyn (SNO) mener det ikke er en umulighet at ørn jakter på katter.

–Jeg er ingen ekspert på ørn, men slike angrep på katter skal ha skjedd, uten at jeg helt skråsikker på det. Men en katt er jo omtrent i samme størrelse og vektklasse som ei hare. Og harer er jo standardbytte for en ørn. Dessuten vet vi om tilfeller der ørn har tatt rev, sier Gangås.

Artikkeltags