Gå til sidens hovedinnhold

Glem vanlig jobb: Isa og Simen fra Elverum bruker sommeren på teater

Artikkelen er over 3 år gammel

De spilte far og datter i suksessen Ronja Røverdatter i Elverum i fjor. I ettertid har Isa Roll Gulbrandsen (16) fått drømmestipendet og Simen Engseth (19) kommet inn på Teaterhøgskolen i Trøndelag. Nå drar de i gang teater på hjemmebane.

– Jeg hadde lyst til å spille mer med Isa vet du, smiler Simen Engseth. Han har akkurat fått ferie fra Romerike folkehøgskole der han har gått det siste året, og om mulig blitt enda mer overbevist om at joda, visst er det skuespiller han skal bli.

Ikke at det har vært mye tvil om det da, akkurat.

– Jeg har nok hatt en liten skuespiller i meg hele livet og hadde ingen plan B når det gjaldt valg av utdanning. Jeg var redd det ville distrahere meg, slik at jeg ikke satset alt på plan A, smiler Simen.

Nå har han da også all grunn til å smile, for sannelig kom ikke 19-åringen inn på Teaterhøgskolen i Trøndelag på første forsøk.

Lærte mye av Isa

– Det har jeg alt å takke Morten Haug og Alfarheim Lille Friteater for, sier han. Og Isa selvfølgelig, jeg har lært så mye av henne! Hun er så dyktig og har en helt egen tilnærming til alle roller, sier han.

I fjor spilte Isa Roll Gulbrandsen Ronja, mens Simen var faren hennes, røverhøvdingen. Og de to skapte en unik kjemi, både når de kranglet så det slo gnister og gjennom det tydelige far-datter-båndet, som alle i publikum merket seg.

– Det var utrolig artig, smiler Isa, som akkurat er ferdig på Elverum Ungdomsskole, og ikke var vond å be da Simen ville ha henne med på mer teater.

 

Framfører Ibsen på sitt vis

Sammen skal de to og en gjeng unge skuespillere bruke sommeren på å øve inn sin egen versjon av Ibsens «Lille Eyolf», som så skal framføres på Norsk Skogmusum som kveldsforestillinger fra fredag 27. til søndag 29. juli.

Totalt skal det være med ti dedikerte skuespillere og musikere i alderen 14 til 23 år.

– Vi har aldri framført dette stykket før, men det tar opp så mange relevante temaer, fra forholdet mellom barn og voksne til det å ta ansvar og viktigheten av å bli sett. Det er ikke det mest kjent stykket av Ibsen, men en utrolig vakker tekst, som er like aktuell i dag og som fortjener å bli vist. Vi kommer også til å løfte handlingen over i vår tid, slik at det blir enda mer gjenkjenbart. Og gleder oss veldig, sier de to engasjert.

Blir kjent med nye folk

Leseprøvene er allerede unnagjort og nå venter jevnlige øvelser før det blir et skikkelig maratonløp inn mot forestillingene.

– En ting er det å jobbe med stykket, men vi kommer også til å lære veldig mye av det å skulle sette opp en hel produksjon. Når vi samles på denne måten kommer det også folk fra flere steder med forskjellige erfaring, så vi vil nok også lære mye av hverandre, mener Simen, som både skal være produsent og skuespiller.

– Det er veldig gøy å bli kjent med nye folk, og få brukt tida til noe fornuftig, synes Isa. Hun kjente ikke noen av de andre skuespillerne fra før, men ble godt tatt imot av gjengen.

– Det skulle bare mangle, hun er jo selveste drømmestipend-vinneren, roser Simen.

– He-he, det ble en egen gimmick under den første leseprøven. «Hør, Isa skal si noe», liksom. Jeg vet ikke om det er så stor forskjell på meg før og etter akkurat, ler Isa.

– Men det er jo en stor heder, da. Og VELDIG fortjent, du er rågod, svarer Simen kjapt.

Drømmen er klar

Isa har landet på at hun skal gå på studiespesialisering ved ELVIS neste år, men hun vurderte også drama på Stange.

– Jeg har et så nært og godt forhold til teater at jeg var redd for å ødelegge forholdet til det hvis jeg skulle drive med det på heltid såpass tidlig, sier hun. Men drømmen? Ja, den er helt klart å bli skuespiller!

Kommentarer til denne saken