Gå til sidens hovedinnhold

Rune er i mål, slanket bort 50 kilo

Artikkelen er over 10 år gammel

– Målet er nådd: 50,4 kilo er trimmet og slanket bort, smiler Rune Stenseth (42) fra Elverum. – Det er nesten like mye som hele meg, utbryter Østlendingens fotograf, Anita Høiby Gotehus.

Dette er gladhistorien om Team Elverum-politikeren Rune Stenseth som for åtte måneder siden veide 164 kilo, og som var lovet slankeoperasjon. Helsa var i ferd med å svikte. Legen kunne ikke garantere at operasjonen ville bli vellykket.

Rune kikket seg i speilet, bannet over usunne år, alle varsellampene som blinket: diabetes 2, farefull kolesterol og høyt blodtrykk. Så meldte han og kona seg på Grete Roede-kurs.
10. desember i fjor sto Stenseth fram i Østlendingen med sin historie. Da var 26,5 kilo slanket kilo; tilsvarende 53 halvkiloer med smørpakker som Rune lot seg fotografere med.

Mektig imponert

Nå har han slanket bort 100 halvkiloer med smør.

– Nesten like mye som jeg veier, smiler fotograf Anita Høiby Gotehus. Hun veier 54 kilo og var klassekamerat med Rune i hele barne- og ungdomsskolen.

– Jeg er mektig imponert over Runes viljestyrke. Nå er vi venner på Facebook og kommenterer trening og mat, sier Anita. Som fotograf har hun møtt Rune en rekke ganger i kommunestyresalen. Forandringen har vært synlig nesten fra møte til møte

– Jeg er faktisk ganske imponert over meg selv også. Men det har kostet blod og svette, smiler Rune.

– Blod?
– Ja, jeg har hatt masse gnagsår i løpet av det siste året
– Livet er blitt mye lettere på alle måter. Nå gruer jeg meg verken for trapper eller motbakker. Jeg er blitt gira på trening, og er ute minst fem dager i uka. Av og til blir det to økter om dagen.
 

– To økter?
– Det blir en sykkelrunde på formiddagen (maks fire mil), og så kan jeg jo like godt tråkke til møter i Leiret på ettermiddagen. Tur-retur Nordskogbygda blir 26 kilometer. Det er effektivt og befriende å kunne filosofere og tenke på et sykkelsete. Jeg er i Leiret på under en halvtime, sier Rune.

10 tommer mindre bukser

Mye har skjedd med han siden det første Grete Roede-kurset sist sommer. Vekta har rast, buken har blitt 30 cm mindre, buksene på 46 tommer er byttet ut med nye på 36 tommer. Størrelse 5 XL er blitt til 2 XL. Garderoben er i ferd med å skiftes helt ut.

– Heldigvis hadde jeg aldri komplekser med å vise kroppen min da jeg var på det tyngste (175 kilo). Jeg turte å vise meg i badebuksa da også. Men vekttapet og all oppmerksomheten gjør selvfølgelig noe med selvbildet. Ekstra hyggelig er de mange henvendelsene fra overvektige som har søkt hjelp. Det er uvirkelig at jeg med mine kilo og usunne livsstil skulle bli en inspirasjonskilde for andre.

– Hva er nøkkelen?
– For min del satt det meste mellom øra. Jeg hadde kunnskaper nok til å forstå at jeg var på ville veier. Men fant alltid gode unnskyldninger til et ekstra måltid eller tre – gjerne på gatekjøkken, bilen ble brukt på selv de korteste turene. På Grete Roede-kurset traff jeg likesinnede. Kona og jeg fikk hjelp. Vi la om kostholdet. Nå spiser vi oftere, men mye mindre hver gang. Fisk og lyst kjøtt og mye frukt står på menyen. Det går faktisk fint an å starte dagen med havregrøt også, forklarer Rune.

Ski og sykkel

Tre ganger i uka svømmer han nærmere tusen meter, i vinter har skiløypene i Hernes og Nordskogbygda blitt brukt nesten daglig, han går også på beina så ofte han kan.

– Det var fryktelig de første gangene. Kroppen verket, jeg var livredd i nedoverbakkene for å tryne med den svære kroppen. Men etter hvert ble det nesten et daglig must å spenne på seg skiene. Vi kan være stolt over løypenettet i hele Elverum.

Nå er det sykkelen som gjelder. – Våren er flott med fuglelyder og opplevelser. Du kommer deg langt av gårde på kort tid. Sykkel, ski og svømming er skånsomme aktiviteter som passer folk i alle vektklasser. Det er bare å sette i gang. Det er blytungt i starten, men gi ikke opp: framgangen kommer. Ingenting er som gleden over å kunne spille på lag med kroppen, sier Rune.

Snuser på Birken

– Ditt neste mål?
– Håpet er å kunne stabilisere matchvekta på rundt 110 kilo. Men jeg har ingen ønsker om å bli særlig tynnere; jeg vil heller trene på meg mer muskler og variere treninga med litt intervall.

– Birken neste?
– Tja, jo – hvorfor ikke, spør Rune med et hemmelighetsfullt blikk. – Jeg har tross alt klart å bli kvitt en tredje del av egen vekt med trening og kosthold. Da bør en tur over fjellet til Lillehammer være et realistisk mål.

Drømmer om jobb

Rune vet at det er lett å få tilbakefall. Det tar to til fem år før kroppen og psyken klarer å innrette seg det nye livet. Men Rune vil ikke tilbake til gamle dager. Han håper også at plagene i skuldre og nakke skal slippe såpass taket at han kan komme tilbake i arbeidslivet. – Trening er ikke nok. Jobb er viktig for alle mennesker. I samarbeid med Nav håper jeg å bli omskolert til et yrke der jeg kan leve med smerter.

Slankeoperasjon?

På veg til fototaking i hjemlige omgivelser i Nordskogbygda, ringer telefonen plutselig. En overlege fra Aker sykehus i Oslo tilbyr slankeoperasjon.

Rune humrer: – Jeg tror jeg sier nei. Jeg har trent meg ned 50 kilo på egen hånd.

– Hva svarte legen?
– Han ble stille. Så gratulerte han. Vi ble raskt enige om at andre nok har større behov for operasjon enn meg.

Les også: Livet er blitt mye lettere for Rune

Les disse sakene på ostlendingen.nos forside

Politibetjenter skadet i væpnet narkoaksjon - Mann i 40-årene slo seg vrang da politiet skulle pågripe han tirsdag formiddag.

 – Ville anmelde, men gjorde det ikke - Østlendingen følger Overgrepssaken i Alvdal.

I dag snødde det i Hedmark - Sjekk bildene fra et snøtungt Hedmark.

Kvinner fra Elverum er dårligst på mammografi - Økt fare for brystkreft om man ikke tar mammografi

Kommentarer til denne saken