Vil leve moderne i gammelt hus

HUS-SKIFTE: Generasjonsskifte på Nordby gjør at Arne Fjeld og Gyda Lømo Fjeld tenker å flytte fra hovedboligen til venstre på bildet til den flere hundre år gamle Gamlestua til høyre. Kulturarbeider Sjur Harby (i midten) skal gi faglig bistand når stua etter hvert gjøres til bolig.										 <I>Alle foto: Lars Gustavsen</I>

HUS-SKIFTE: Generasjonsskifte på Nordby gjør at Arne Fjeld og Gyda Lømo Fjeld tenker å flytte fra hovedboligen til venstre på bildet til den flere hundre år gamle Gamlestua til høyre. Kulturarbeider Sjur Harby (i midten) skal gi faglig bistand når stua etter hvert gjøres til bolig. <I>Alle foto: Lars Gustavsen</I>

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Høsten 2010 vil Arne og Gyda L. Fjeld flytte fra hovedhuset på Nordby i Hernes, og inn i Gamlestua (trolig fra midten av 1600- tallet). Men først må østerdalsstua nennsomt istandsettes og tilpasses et moderne liv!

DEL

Ekteparet Gyda og Arne Fjeld både drømmer om og tenker på å bli gamle i et gammelt hus i tradisjonsrike og landlige om-givelser.

- Du finner nok ikke mange som er så tullete etter gamle ting og tradisjoner som oss, smiler Arne Fjeld.

Når sønnen Geir og hans familie altså flytter inn i hovedhuset på Nordby rundt årsskiftet neste år, skal arbeidet med å gjøre Gamlestua til helårsbolig være godt i gang.

- Jeg kunne for så vidt levd bra i en leilighet i Leiret jeg, men det er Arne som nekter å flytte herfra, sier Gyda Lømo Fjeld, og ler.

- Livkvaliteten er jo betydelig større her. Jeg flytter ikke, sier Arne.

Han tilbrakte sine tolv første år av barndommen på stedet, og de årene glemmes heller ikke så lett.

Forbilder

Ekteparet har nå hyret inn arkeolog og kulturminnearbeider Sjur Harby som konsulent for istandsettingen av Gamlestua.

Harby har på sin side kvittert med å invitere paret til sitt neste Breidablikk-seminar på Glomdalsmuseet 26. mai, i anledning Kulturminneåret.

Der er temaet moderne liv i gamle hjem, om hus og folks husdrømmer.

- Det er viktig å få fram rollemodellene, de gode eksemplene, som Arne og Gyda jo er, sier Sjur Harby.

Å bo på en gammel staselig gård, som attpåtil var hjemmet til kunstneren Kai Fjell, er selvsagt noe som forplikter.

Gården har dessuten vært et samlingssted for hele familien Fjeld siden krigen, da den ble felles bosted for tre søsken som alle fikk barn der i krigsåra.

Fra 1982 kunne Arne og Gyda ta over, etter sigende til resten av familiens milde misunnelse.

- Men alle i familien har beholdt tilhørigheten til stedet og vært deltakende og forventningsfulle til alt som skulle skje her, sier Gyda Lømo Fjeld

- For oss har også bevaringstanken og omsorgen for bo-miljøet blitt en livsstil, fortsetter hun

- Og du kan nok ikke bo slik vi har gjort uten å kjenne en stor glede, inspirasjon og egenverdi ved det kontinuerlige vedlikeholdsarbeidet, sier Arne Fjeld.

- Du må sette like stor pris på å kitte vinduer ei helg, som å reise bort på helgetur, sier han.

Derfor er han nå litt spent på neste generasjon, og lover dem i hvert fall mye vedhugging, gartner- og håndverkerarbeid, i tillegg til bevisst strømsparing, lukking av dører, og påpasselighet med ovner og vannrør.

Funksjonell bevaring

Istandsettingen av Gamlestua skal nå skje i tråd med kulturvernmyndighetenes råd og befalinger, og forhåpentligvis også med et stort innslag av lokale håndverkere.

- Men jeg vil fortsatt ha et supert kjøkken, nytt bad og varme gulv, sier Gyda Lømo Fjeld.

Konsulent Sjur Harby har tro på at det skal la seg gjøre, uten at det blir for dyrt.

- Å gjøre et slikt hus beboelig er naturligvis en utfordring, men samtidig kan det godt la seg gjøre å inkorporere moderne komfort uten at det går på bekostning av helheten og de antikvariske, arkitektoniske verdiene, sier han.

- Ofte blir det for dyrt fordi folk røsker ut for mye, og ikke tar hensyn til kvaliteten på det gode arbeidet som ble gjort den gang, sier han.

- Oppfører vi oss ordentlig i forhold til myndighetene kan det jo også hende vi får ut noe i tilskudd, supplerer Gyda Lømo Fjeld.

Ekteparet er dessuten svært interesserte i å åpne og vise fram gården og husene i gitte situasjoner.

Til nå har de for eksempel samarbeidet både med museene, Hagelaget og Kirkeby skole om ulike typer kulturformidling.

- Det er dessverre så mye uforstand og kunnskapsløshet og avstandstagen i forhold til fortida, at jeg iblant føler meg fryktelig fornærmet på våre forfedres vegne, sier Arne Fjeld.

- Folk glemmer at vår tid er resultat av alt det de fikk til, sier han.

Det vil han derfor gjerne også være med å formidle for framtida.

- Men selv om motkreftene er enorme, føler jeg vi rir på en kulturvernbølge som blir større og større, understreker Sjur Harby.

Artikkeltags