(Hamar Dagblad)

– Det føles ikke som en audition. Mer som en workshop, der vi danser og koser oss, sier Hamar-danser Runa Sætervoll, og får støtte av de andre danserne.

Mentor-tilgang

For andre gang er det åpnet for at dansekunstnere kan være med i talentprogrammet TILT Grow, som støttes av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

I år kan danserne også være med i en nye forestilling av Panta Rei Danseteater, i co-produksjon med Teater Innlandet, med urpremiere 14. september 2019 i Hamar kulturhus.

– Disse danserne skal både danse forestillingen, være en del av TILT breddeprosjektet og de skal få en kompetanseheving gjennom TILT Grow. Det betyr rett og slett at de skal få seminarer, egen mentor og være ansvarlig i prosjekter i TILT. Dermed blir det kompetanseheving for utøveren som er med i forestillingen, sier daglig leder for Panta Rei Danseteater, Pia Holden.

Det lokkes altså ikke bare med turné i Innlandet, men også med seminarrekke om forvaltning av eget kunstnerskap, som finner sted både på Dansens Hus i Oslo og i Hamar Kulturhus. Man får også muligheten til å være ansvarlig for enkelte TILT-prosjekter i Innlandet som følger turneen. Blant annet verksteder og koreografier for og med barn og unge. Og de får tilgang til en mentor gjennom hele 2019.

Audition-deltaker Frida Vorgaard fra Lismarka drømmer å bli plukket ut til å være med videre:

– Jeg håper å kunne jobbe som dansekunstner på fulltid og leve av dansen. Det å skape sitt eget arbeid lokker.

– Mange muligheter

– Mange vil leve av dansen. Er det mulighet for det i dag?

– Absolutt. Det finnes mange muligheter, og det er det vi ønsker å få til: Å åpne øynene for dansekunstnerne, sier Holden i Panta Rei Danseteater.

– Dansekunstnere generelt er veldig disiplinerte og hardtarbeidende folk, så de får til veldig mye. Man må innrømme at det er vanskelig å overleve som dansekunstner. Men det finnes andre måter å utøve dansen på, og det håper vi skal lære dem gjennom dette prosjektet vi skal gjøre.

– Dansens posisjon i Norge, hvor står vi?

– Jeg føler at dansen står sterkere og sterkere og blir tatt mer på alvor. Det er en kjempeung kunstart, om vi sammenligner med de andre kunstartene som finnes i Norge. Men jeg føler at det er blitt veldig mange flinke folk der ute.

– Se bare på oppmøtet i dag: 50 stykker, alle med et kjempehøyt nivå.