En lang veg

VIKTIG: Til uka kommer den endelige avgjørelsen om det blir universitet i Innlandet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

VIKTIG: Til uka kommer den endelige avgjørelsen om det blir universitet i Innlandet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

DEL

LEDERKampen for et universitet i Innlandet har vært lang og svært krevende. For 20 år siden, i år 2000 fattet fylkestingene i Hedmark og Oppland og de tre høgskolene i Innlandet, Gjøvik, Lillehammer og Hedmark, vedtak om å sette i gang Prosjekt Innlandsuniversitet (PIU).

Målet var å organisere og bygge opp de tre høgskolene til å nå universitetsstatus. Fylkeskommunene, kommunene og næringslivet reiste et fond som støtte til den nødvendige faglige satsinga. Høgskolene skulle slås sammen og etablere et universitet innen 1. januar 2015.

Slik gikk det ikke. Etter over ti års arbeid fikk ikke det endelige forslaget fra PIU tilslutning i høgskolestyrene i 2012. Høgskolen i Gjøvik gikk imot. Avtalen med høgskolene ble derfor sagt opp av de to fylkestingene. Gjøvik gikk sammen med NTNU og fikk sin universitetsstatus.

Høgskolene i Hedmark og på Lillehammer tok så fatt på vegen videre og sendte søknad til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) om universitetsstatus desember 2018. Den sakkyndige komiteen i Nokut har sagt nei i to runder, til uka faller den endelige dommen i Nokut-styret.

Målene det ble fablet og fantasert om på slutten av forrige årtusen er for lengst nådd

Rektor Kathrine Skretting mener andre kriterier er lagt til grunn denne gangen enn ved tidligere universitetssøknader og sier det er brudd på likebehandling. Hun setter sin lit til styret og den endelige behandlingen.

Det er særlig forholdet mellom antallet studenter og antall ansatte med høy faglig kompetanse det settes spørsmålstegn ved. Et komplisert regnestykke med mange nett- og etterutdanningsstudenter. Et nei vil være en gedigen nedtur som vil få store negative konsekvenser.

Universitetsstatus er viktig for å styrke attraktiviteten for studenter, forskning og fagmiljøer. Det må likevel nevnes at de målene det ble fablet og nærmest fantasert om på tampen av forrige årtusen, med 12.000 studenter, 80 professorer og en økonomisk ramme på 1 milliard kroner, for lengst er nådd.

Det har vært en lang og tøff veg der mye er gitt og tatt. Måtte den ende med Universitetet i Innlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags