Søndag er det 8. mai, dagen da vi både feirer friheten og hedrer norske veteraner. Veteraner fra andre verdenskrig og alle dem som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner senere. Det var i 2010 at Stoltenbergs andre regjering besluttet å innføre en egen merkedag for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner. Veterandagen ble lagt til frigjøringsdagen, dagen som markerer tyskernes betingelsesløse kapitulasjon i Norge; 8. mai 1945. I Europa regnes 8. mai også som de alliertes seiersdag, den dagen den tyske hæren overga seg og krigen var over. Veterandagen ble første gang markert i 2011 og det har siden vært både nasjonale og lokale markeringer i forbindelse med dagen.

8. mai er sjølsagt blitt en viktig dag og en naturlig dag å markere også i forsvarsbyen Elverum. Både med tanke på ødeleggelsene og lidelsene den andre verdenskrig påførte byen, men også som en del av Østerdal Garnison, Hærens hovedbase i Sør-Norge og tyngdepunktet for trening og forberedelser til dagens internasjonale operasjoner. Etter to år med korona-begrensinger er det igjen duket for markering. Det blir både kransenedleggelse på Festningen og mottakelse i Rådhuset der justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil delta.

Freden må vernes om og vi må stadig minnes på den

Krigen i Ukraina har beklageligvis aktualisert grusomhetene en krig fører med seg. Vi får dem servert gjennom tv-bilder hver eneste dag. Vi ser byer bli lagt i ruiner og strømmen av fortvilte mennesker på flukt. Vi får direkteintervjuer med krigens helter og krigens tyranner. Vi ser hva det koster å forsvare og hvor meningsløst det er å angripe med våpen. Vi får en brutal vekker som minner oss på hvor viktig fred er og at vi slett ikke må ta den for gitt. Den er skjør og trenger beskyttelse. Freden må vernes om og vi må stadig minnes på den. Nettopp derfor har 8. mai en viktig rolle og en sjølsagt plass.