Søndag var over 100 russ samlet til russedåp på Festningen i Elverum i strålende vårsol og helt uten restriksjoner av noe slag. Dette er ungdom som i to av sine tre år på videregående skole har levd under strenge korona-restriksjoner med mye hjemmeskole og liten sosial kontakt. De to russekullene før dem fikk sin russetid ødelagt av de samme restriksjonene. Annerledes undervisning, ingen eksamen og minimalt med feiring sammen med venner venninner. I to år har vi alle jobbet sammen mot det samme målet; å ta hverdagen tilbake.

Denne hverdagen inneholder blant annet horder av glade unge som markerer at tretten års skolegang er over. Som i noen uker vil kjenne seg fri, være ute, være sammen, ha det gøy og vise det for hele verden. Sjølsagt skal det merkes. Russen vil bli sett og de vil bli hørt, det er jo noe av vitsen. Og det er jo noe av det vi har savnet og lengtet etter. Maidager uten litt festbråk, russebusser med dundrende musikk i gatene til alle døgnets tider var jo ikke noe å stå etter.

Det er mange gode grunner til at vi bør være ekstra rause i forhold til å akseptere uskyldig russefeiring denne våren

Men to års savn etter hverdagen og livet slik det var før, ble tydeligvis fort glemt da noen beboere i Terningmoen-området fikk nattesøvnen sin forstyrret av høy musikk fra russen og kontaktet politiet. Sjølsagt skal det meldes fra dersom russefeiringa kommer ut av kontroll og sjølsagt finnes det regler for ro og orden som alle skal følge. Korona eller ikke. Men det er mange gode grunner til at vi bør være ekstra rause i forhold til å akseptere uskyldig russefeiring denne våren. Kanskje kan vi snu litt på det hele og heller glede oss en smule over den høye musikken og festropene. Det er nemlig et sikkert tegn på at hverdagen er tilbake.