– Det er vanskelig å forstå, men folk vil til Engerdal – år etter år, smiler 76-åringen.

70.000 til sammen

I år har det vært 19 turistbusser innom på Egga. Helt siden starten for 50 år siden har 70.000 turister besøkt ekteparet Gjermund og Anne Eggen i Hylleråsen.

– Vi hadde regnet med å holde på i noen få år, men fortsatt er interessen stor. Anne har gjentatte ganger minnet meg om hva idretten har gitt meg og oss. Dette er vår måte å gi tilbake, forklarer Gjermund.

Det er ikke bare turister som er innom; også ukeblader og riksaviser er innom for å fortelle om VM-helten fra 1966 og livet i Engerdal.

– Det kan bli litt mye i perioder, men så tar vi oss i at vi trives med å fortelle om glimt fra skihistorien og ikke minst vise fram den flotte bygda vår, sier Gjermund Eggen.

Pensjonister

Det er først og fremst turister på hans egen alder som kommer på besøk. Her er det trøndere, østlendinger, oslofolk; i sommer har det også vært busslaster med pensjonister fra Haugesund og Sandnes som har lagt turen innom Hylleråsen.

Noen ganger kommer Gjermund på når Femund 2 legger inn til Elgå fra Røros, andre ganger blir han med fra Elverum eller Trysil.

 Undervegs er Gjermund guide og forteller om kommunen, steder som passeres og hvordan det var å vokse opp i Engerdal og om utfordringene kommunen står overfor i dag.

Skifabrikk og rovdyr

Det blir spørsmål om skifabrikken som en gang bar hans navn og rovdyrproblematikken Gjermund selvfølgelig har meninger om som tidligere sauebonde. Og alle vil høre om VM-gullene og den dramatiske innspurten fra femmila.

På Egga tar Anne imot med nybakt vaniljekake som har erstattet kringlene som hun har bakt tusenvis av i årenes løp. Hun viser også rundt i familiehjemmet.

– Uten Anne hadde det ikke vært turister her. Det er hun som har æren for at besøkene blir så vellykkede på Egga, forklarer Gjermund.

Lokale ringvirkninger

Busslastene gir også lokale ringvirkninger. Bespisningen skjer ofte på Anne på landet i Hylleråsen. I Engerdal sentrum er det stopp foran skistatuen av Gjermund og deretter framvisning av premiesamlingen i kommunestyresalen. Også andre får Eggen-stopp.

– Vi tjener selvfølgelig noe på besøkene, men for oss er det viktigste å vise fram Engerdal og bidra til at flere kommer til kommunen vår, sier Gjermund Eggen.

Selv driver han ingen PR for besøkene. Det er faste busselskaper som tar kontakt og skrur sammen populære engerdalspakker.

– Hvor lenge holder dere på?

– Vi trodde interessen ville avta. Men busslaster har allerede meldt sin ankomst neste år. Det er merkelig at folk enda husker meg og vil hilse på oss.

– Har du noen god forklaring?

– Jeg prøver bare å være meg selv, forklarer Gjermund.

Ordfører med blomster

Ordfører Lars Erik Hyllvang stilte opp med blomster da årets siste buss var innom for vel en uke siden.

– Gjermund er en mann med hjerte for kommunen, en glimrende ambassadør. Gjermund og Annes åpenhet og hjertevarme vertskap bidrar til næringsutvikling med sine mange besøk, skriver Hyllvang i en sms til Østlendingen.

Appellerer til begge kjønn

Lokal historiker Roar Vingelsgaard ved Trysil skimuseum er imponert over interessen for skilegenden fra Engerdal.

– Det var vår OL-vinner Hallgeir Brenden som startet med turistbesøk, men aldri på samme nivå som hos Gjermund. Det er Gjermunds karisma, hans glimt i øyet, jordnære framferd og ikke minst kjendisfaktor som slår inn. De tre VM-gullene gjorde han til folkehelt. Det spesielle med Gjermund er at han appellerer til begge kjønn og flere aldersgrupper, sier Vingelsgaard.

I løpet av ett år er det om lag 2.500 som er innom Trysil skimuseum under de spredte åpningstidene, mye med omvisning på bestilling. De fleste kommer til de mange historietimene som holdes om lokal historie og skihistorie.

– Vi har to ulike produkter. Trysil skimuseum er i stor grad et tradisjonelt museum mens Gjermund er den levende legenden som folk vil treffe og har et forhold til, sier Vingelsgaard.