Gå til sidens hovedinnhold

Enstemmig ja til røyking i Kulturhuset

Artikkelen er over 2 år gammel

Tobakkskadeloven forbyr røyking på steder der allmenheten har tilgang, men formannskapet gir dispensasjon så det kan røykes i kulturhuset 15. oktober.

Da skal Teater Innlandet framføre teaterforestillingen «Den enfoldige morderen». I den forbindelse har teateret søkt dispensasjon for å kunne bruke e-sigaretter og e-sigarer på scena.

– Fordi forestillingen foregår i en annen tid er både det visuelle, karaktermessige og kulturelle utrrykket sterkt avhengig av sigaretter og sigarer. Røyking var en helt naturlig handling, og det er en del av uttrykket for sosiale forskjeller; overklassen med sine sigarer og fattigfolket med sine sigaretter. Det vil rett og slett ikke virke troverdig om man ikke røyker, heter det i søknaden fra teateret.

Kommunelegen har vurdert saken, og har i samråd med Folkehelseinstituttet funnet at faren for uheldig påvirkning for publikum er minimal. Det er skuespillerne som utsetter seg for skadevirkningene. De har samtykket i dette. Det er også sendt søknad om dispensasjon til Arbeidstilsynet.

Rådmannen mener derfor at ut fra en samlet vurdering anses faren for påvirkning så liten at det vil virke sterkt urimelig å følge reglene om røykeforbud for en teaterforestilling. Det legges særlig vekt på det kunstneriske uttrykket, at det her benyttes e-sigaretter/e-sigarer som gir veldig liten påvirkning for publikum, og kommunelegens vurdering.

Politikerne sa seg hjertens enig med rådmannen.


Kommentarer til denne saken