Gå til sidens hovedinnhold

Er det dette jeg skal flytte til?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er snart på flyttefot. Etter mange år i utlendighet på Sørlandet skal jeg hjem til Innlandet, nærmere bestemt mitt fødefylke Hedmark. Men, hva er det jeg flytter til?

Det er med voksende skepsis jeg har sett presseoppslag fra Innlandet. Først hadde vi hendelsene med den somaliske familien Bulhan som ble mobbet ut av mitt arnested Elverum. Familien ville ikke fortsette å bo der, og flyttet ut av kommunen.

Så dukker saken med Amin opp. Han og kona møtes av flygeblader om at Amin kan kontaktes om noen vil melde seg inn i IS. Hva i all verden er dette? Har folk mistet vettet totalt? Har bygdedyret tatt fullstendig overhånd?

Vel var Hedmark fylket etter krigen med nest flest straffedømte for landssvik etter krigen. Kun Oslo hadde flere. Men, henger svineriet igjen ennå? Har vi ikke klart å kvitte oss med det rasistiske åket? Jeg har nevnt to eksempler av relativ nyere dato. Det finnes sikkert flere som jeg i farten ikke husker. Jeg er sikker på det det er mer som ulmer her. Dessverre tror jeg ikke alt er kommet til overflaten.

I helgen hørte jeg NRKs glimrende podkast om Vidkun Quislings koffert. Podkasten anbefales på det sterkeste. I siste episode, som handler om at ideene etter Quisling lever videre, får vi vite at både Anders B. Breivik og Philip Manshaus refererte til Quisling før de begikk sine udåder.

Det er ikke det at jeg påstår at elverumsinger og solunger eller andre hedmarkinger er nazister. Jeg peker på en mistanke om at det er noen onde bygdedyr i terrenget som ikke tør å vise seg. Og det er egentlig det nedrigste; å angripe og mobbe andre folk uten å vise seg. Opptre som ei feig rotte og gjemme seg i hullet. Være for feig til å tone flagg; til å vise hvem man er.

Vær litt raus. Vær gjestfri. Ta imot folk med åpne armer og ønsk dem velkommen. Mistrohet skaper frykt som igjen skaper fiendskap. Østerdølen Bjørnstjerne Bjørnson fra Kvikne har beskrevet hendelse maken til de jeg har beskrevet. Han hadde en ting å si om dette til Dagbladet i 1892:

«Jeg føler meg skamfuld, hvergang en Landsmand bruger det paa denne maade. Hvad var Norge uden de Fremmede? I Haandverk, Industri, Handelsskab, Kunst, sociale og politiske Opgaver? Enten maa vi du blant dem eller de maa hid til os. At skjælde ærlige Folk ud som «Fremmed», deri er en slet arv fra den Tid, de forskjellige stammer hadede hverandre; derfra er arven gaat videre ind i Bygdesneverheden og derfra videre ind i den slettere Patriotisme. Det er Grisemoral i den, vi vil være alene i Trauget.»

Jeg kommer uansett til å flytte hjem. Bosette meg i Åsnes. Og om nødvendig, ta opp kampen mot de krefter som rammet familien Bulhan og Amin og hans kone.

Vi sees.

Lars Helge Rasch
Journalist og skribent, Kristiansand

Kommentarer til denne saken