Juryen har lagt vekt på Eldar Vågans allsidige virke da de skulle finne fram til årets vinner av Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua».

_______________________________________________________

Ø+ er lansert: Slik skaffer du deg et digitalt abonnement:

■ Trykk her for å logge deg på

■ Trykk her for å dele abonnementet ditt med familiemedlemmer

■ VIDEO: Slik oppretter du en aID

■ VIDEO: Slik deler du abonnementet ditt med andre i familien
_______________________________________________________

– Vi finner det spesielt interessant at Vågan har utviklet sin tegnekunst i voksen alder. Han er multikunstner slik som Vidar Sandbeck også var. De har opptrådt på noe ulike arenaer, men de har også mye til felles. Begge er opptatt av at tekst og tone skal harmonere, de er opptatt av språk og bruker dialekt i sine tekster. Begge tar utgangspunkt i det miljøet de kjenner best og gjør det universelt. Og hos begge finner vi lun humor og melankoli side om side.

Hjørnestein i Vazelina

– Eldar Vågan står for mange av de samme verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck, sjølinnsikt, skaperglede, humor, mot og hardt, målbevisst arbeid, sier leder av juryen Åse Grønlien Østmoe.

Eldar Vågan er født på Kapp i Østre Toten. Sjøl om han nå har bodd mange år i Bærum, er det ingen tvil om at sjela hans fortsatt tilhører Kapp og Toten-miljøet.

Eldar Vågan er en svært allsidig kunstner; musiker, komponist, tekstforfatter, tegner og gjøgler/skuespiller.

Han er kanskje best kjent som gitarist og en hjørnestein i Vazelina Bilopphøggers, men han er også låtskriveren i bandet.

Vågan har også gitt ut egne album og opptrådt som gjesteartist, blant annet med Øystein Sunde og Jahn Teigen og på Sandbeckstiftelsens CD «Gull ifra grønne skoger» i 2003.

I 2014 debuterte han som kunstutstiller med tegninger.

Kommer og opptrer

Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av Sandbeckstiftelsen i 2008, 90 år etter at Åmot-kunstneren ble født.

Prisen deles ut hvert år under Sandbeckdagene på Rena.

Prisen består av et skåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og 10.000 kroner.

Tidligere prismottakere er: Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen og Joakim Røbergshagen. Eldar Vågan vil sjøl opptre under utdelingen på Rena tirsdag 9. juni.