VIRUSET SPRER SEG I NORGE

Helse-Norge må forberede seg på alvorlig epidemi

– Mye er fortsatt ukjent om denne sykdommen. Vi planlegger derfor for et bredt spekter scenarioer for tiden fremover i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

DE FØRSTE KORONATESTENE I ELVERUM

Fem personer fra Elverum ble testet for koronavirus

– De har vært i et område i Italia der det er smitte. Da de kom hjem, tok de på helt riktig måte kontakt med legevakten og fortalte om situasjonen. Da har vi sørget for at de nå er isolert og ikke går utenfor huset. De har det etter forholdene bra, sa kommuneoverlege Knut Skulberg.

SMITTEVERNTILTAK STARTER

Kveldens håndballkamp går for tomme tribuner

Sesongens siste seriekamp i Terningen Arena gikk for tomme tribuner. Det ble bestemt tirsdag formiddag 10. mars. – Vi må bare ta avgjørelsen til etterretning, sa daglig leder i EHH, Mads Fredriksen da.

FØRSTE ELVERUMSING SNAKKER UT OM KORONATESTEN

Susanne (30) fra Elverum satt i korona-karantene: – Jeg var mer redd for bygdedyret-stempelet enn om prøven var positiv.

– Jeg og familien min har ikke svartedauden, spedalskhet eller annet. Vi lever litt i uvitenhet sammen med mange andre. Det virker som folk er stresset over testene og redde for folk som er testet. Når jeg først er en offentlig person, så er jeg ikke redd for å vise ansiktet mitt oppi det er. Jeg er mer redd for bygdedyret-stempelet enn om prøven var positiv.

PRIVATPERSONER GJØR EGNE TILTAK

Allerede onsdag 11. mars bestemte Halvor Mykleby seg for å holde datteren Anne Dorthea Mykleby hjemme fra skolen.

– Dette er mer alvorlig enn folk tenker. Ringvirkningene kan bli enorme. Vi må ta grep som smerter litt nå, men senere kan det blir enda verre om vi ikke agerer, sa Halvor Mykleby fra Elverum. Her med datteren Anne Dorthea.

MANGE SPØRSMÅL

Kommuneoverlegen: – Forståelig at folk er redde

Kommuneoverlege i Elverum, Knut Skulberg. Han mener mange kan redusere angstnivået sitt.

– Jeg vet at mange er bekymret. Noen er slitne. En del er allerede syke. Og det eneste vi vet er at det vil bli verre før det blir bedre. Men det vil bli bedre. Det vil gå over.

Statsminister Erna Solberg, 18. mars

– Det kommer til å bli en vanskelig periode framover. Mange er redde, og det er forståelig fordi dette er noe ukjent. Vi vet at de aller, aller fleste av oss kommer til å få lette luftveissymptomer hvis vi får koronasykdommen. Vi vet at de beskyttende rådene om hyppig håndvask, hoste eller nyse i papirlommetørkler og ikke være sammen med mange reduserer risiko for smitte, sa Knut Skulberg.

SKOLER OG BARNEHAGER STENGER

Ida Berger (18) og Kaia Olsen Lierstuen (18) var kritiske til at skolen ikke ble stengt – få timer etterpå stengte alle videregående skoler i fylket.

12. mars kom de inn i et klasserom hvor pultene var stilt opp med en meters mellomrom.

– ELVIS er en stor smittebærer. Vi klarer ikke å holde en meters avstand når 100 elever passerer hverandre i gangene, forklarte Ida.

– Og hva hjelper det om man hoster i hånda og tar på et dørhåndtak etterpå? Hvis alt annet blir avlyst og stengt – hvorfor er det da greit at en skole med over 1.000 elever ikke er stengt? Jeg sliter med å se logikken, sa Kaia.

NÆRINGSLIVET BLIR BERØRT

Tore Halvorsen var en av Marits (35) siste kunder før hun måtte stenge salongen i Elverum.

Tore Halvorsen har vært trofast kunde hos Marit Støen og Steel Frisør i snart ti år. Torsdag 12. mars rakk han å fikse sveisen før beskjeden om at alle frisørsalonger i landet må stenge dørene

– Dette er absolutt et viktig tiltak. Jeg har full forståelse for at dette skjer og håper alle salonger følger det. Samtidig er den økonomiske biten usikker så jeg føler på den også, sa Støen.

NÆRINGSLIVET SKJELVER

Forventer flere konkurser i Elverum: – Jeg får vondt i magen når jeg snakker med folk

Tone Lien i Elverum Vekst

Elverum vil få flere koronakonkurser denne våren, spådde Tone. Mange fortvilte bedriftsledere ringte henne for å søke råd.

TRYSIL STÅR FORAN EN TUNG PERIODE

Alpinanlegget i Trysilfjellet stengt inntil videre: – For tidlig å spekulere i hva dette vil koste oss

Skistar ønsket torsdag 12. mars ikke å spekulere i hvor mye det vil koste selskapet at driften av landets største skianlegg stanses fra og med fredag.

– Det positive er at en stor del av vintersesongen allerede er over, men påska gjenstår, og vi håper selvsagt at anlegget er i gang i god tid før den tid, sa PR-sjef i Skistar Linda Morell.

ARBEIDSLEDIGHETEN STIGER

I Trysil var hver fjerde innbygger arbeidsledig. Hilde Vestmo-Hoff (46) var en av dem.

Av Hedmark-kommunene ble Trysil i særklasse hva gjaldt arbeidsledige grunnet koronakrisen. Hilde Vestmo-Hoff (46) var en av disse – men hun nektet å sette seg i sofaen og deppe.

– Nå har det vært lenge nok. Jeg er en sosial dame, og synes det er frustrerende å gå hjemme dag etter dag. Derfor fant jeg ut at det var en fin anledning til å få ryddet opp i huset. Jeg har tatt 1. etasje rom for rom, og har planer om å fortsette i 2. etasje nå senere i uka. Nå, som det er så fint vær, har jeg valgt å prioritere sola i noen timer hver dag. Men mot slutten av uka, når det blir kaldt og grått igjen, går jeg løs på 2. etasje, sa hun.

PÅ INNSIDEN AV PANDEMIAVDELINGEN

Kathrine Nordhagen (38) jobbet på pandemiavdelingen i Elverum: – Det er godt å være den som sier de trygge tingene.

– Da Norge sto på hodet og skrek etter helsepersonell, kjente jeg på en enorm frustrasjon. Jeg hadde arbeidskraft, arbeidslyst og arbeidskompetanse – hvorfor skulle jeg da være hjemme. Jeg tenker likevel ikke at jeg skal få noen hedersmedalje, men når du har valgt yrket, vet du at du kan bidra hvis ting som dette skjer, sa Kathrine Nordhagen fra Elverum.

IDRETTSARRANGEMENTER AVLYSES

Ikke engang storflommen i '95 stoppet Elverumsturneringen - nå må den korona-avlyses

2.500 fotballspillere i alderen ni til 17 år skulle ha sørget for et yrende liv på fotballbanene i Elverum den andre helgen i juni. 24. april tok klubben den tunge beslutningen om å avlyse årets arrangement. Det har aldri skjedd før.

– Vi er avhengige av velvillige sponsorer og medlemmer, samt at folk stiller opp på dugnad og at vi får dekket så mye som mulig av inntektstapet gjennom krisepakker. Og så må vi bare håpe at verdien av det frivilligheten og idretten gjør for barn og ungdom gjør at vi finner løsninger for hvordan vi kan drifte videre etter at korona-krisen, sa daglig leder Ida Dyreng.

FLERE STORE ARRANGEMENTER AVLYSES

Landsskytterstevnet 2020 i Elverum er avlyst. En av flere store arrangementer som levde i håpet, men til slutt måtte gi tapt

Flere tusen skyttere var forventet til Elverum til Landsskytterstevnet 2020 som skulle vært arrangert fra 7. – 14. august - ti år etter at Elverum arrangerte stevnet sist.

Det blir det ikke noe av. 24. mars ble avgjørelsen tatt.

– Det er en trist, men nødvendig beslutning, de alvorlige omstendigheter tatt i betraktning, sier president Bernt Brovold i Det frivillige Skyttervesen.

Festspillene, Elvebris, Jakt-og fiskedagene er bare blant noen store arrangementer som også ble avlyst.

PÅSKEFERIEN SKAPER STOR DISKUSJON I SAMFUNNET

Den frittalende kommuneoverlegen på Tynset så helst at folk ikke kom hjem på påskeferie.

– Vi anbefaler fortsatt at tilreisende går i karantene når de kommer til Fjellregionen. Det sa kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng i Tynset om at studenter og andre med tilhørighet til regionen gjerne ville hjem på påskeferie.

BARNEHAGENE ÅPNER IGJEN

20. april åpnet barnehagene igjen. – Godt å være tilbake i barnehagen

Åsmund Borg (4) hadde med seg tre tegninger hjem fra barnehagen. Både han og far Øivind syntes det var godt å være tilbake i Sorenskrivergården barnehage.

– Det har gått greit å ha hjemmekontor, hjemmebarnehage og hjemmeskole, men det er godt å komme i gang igjen, sa far Øyvind Borg.

EN ANNERLEDES 17. MAI

– Spesielt og annerledes, men viktig å markere 17. mai så den ikke går i ett med resten av uka

Det ble ikke en vanlig 17. mai med barnetog og is. På Tynset løste Toril Moen og Vegard Mikkelsen med barna Mikkel (fra venstre), Mia og Emma spørsmål på naturstien langs Glomma da det ikke ble noe 17. mai-tog.

For Emma, Mia og Mikkel skilte den store dagen seg ut med at de sto opp litt senere enn de pleier på 17. mai.

– Jeg gledet meg ikke like mye som før, men kanskje skal jeg møte venner og sånn litt utpå dagen Det blir gøy, sa Emma.

SOMMERFERIEN BLIR ET SPØRSMÅL FOR MANGE

Stefan kjører slambil i Elverum: – I år kommer jeg meg ikke hjem på ferie

Det ble en annerledes sommerferie for mange under koronaviruset. Mange reiste på norgesferie. Stefan Tutunaru regnet ikke med å komme seg hjem i sommerferien dette året på grunn av korona.

– Da blir det en tur på Vestlandet. Jeg liker Vestlandet veldig godt, og har venner i Molde. Det blir nok en tur dit, camping, grill og fiske. Det blir fint, sa Stefan.

HYTTESKAM OG REISEFORBUD MOT SVERIGE

Hytta i Sverige hadde stått tom i snart et halvt år: – Hvis grensa åpner, drar vi rett over

Med innreiseforbudet til Sverige, var det mange som lengtet etter å ta turen over til hytta eller grensehandel.

24. juli så det endelig ut til at det vil være mulig for nordmenn å reise over grensa til Söta bror for innkjøp av godis, brus, alkohol og tobakk. Eller for å reise på hytta. Det lå an til at Värmland kunne bli en såkalt grønn sone.

– Hvis grensa åpner blir det en kjapp tur til dyrlegen for å vaksinere bikkja, så drar vi rett over, fortalte Venke Osvold på telefon til Østlendingen.

– Det er mye plen å slå der nå, så det ser nok ikke så bra ut der nå. Vi kunne sikkert å sluppet inn en besetning med dyr på beite der nå. De hadde hatt mer enn nok å drive med.

SNAKKER UT OM KORONASJUKDOMMEN

Anne Kathrine var en av de første i Innlandet som ble korona-sjuk: – Folk må skjerpe seg

Anne Kathrine Ødegård var en av de første i Innlandet som ble korona-syk. Det skjedde etter at hun ble smittet på en samling med hundetrening i mars. Hun ble oppgitt da hun leste om folk som ga blaffen i smittevernreglene.

– Folk er stein gale. De må vel gå rundt med følelsen av at dette ikke kan ramme dem selv. Det ser nesten ut som mange oppfører seg slik i ren trass for å provosere. Og de klarer virkelig å provosere meg. De skjønner ikke alvoret, og det nytter ikke for dem heller å kjøpe seg fri fra smitte og sykdom, sa hun med adresse til dem som arrangerer og deltar på private fester i Oslo vest.

SMITTEN PÅ VEG OPP IGJEN

Kommuneoverlegen tror på flere lokale smitteutbrudd: – Du har mindre kontroll på en flyplass enn på Sagtjernet

Etter flere utbrudd av koronasmitte rundt om i landet påpeker kommunelegen at vi ikke må glemme smitteverntiltakene enda.

– Folk har nok blitt litt slappere de siste månedene, i forhold til det med å holde avstand og vaske hender, sa fungerende kommuneoverlege i Elverum, Marit Kleiven til Østlendingen 29. juli.

Spesielt nå som det har blitt åpnet for reising til utlandet må vi være litt ekstra påpasselig mener kommuneoverlegen.

ELVERUMSDAGENE «LIGHT»

Fokus på smittevern og boder på bare ene siden av gata.

– Det blir litt færre boder enn normalt, men det er egentlig bra fordi vi har valgt kun å ha boder på den ene siden av Storgata. Da er det god plass til å bevege seg. Slik blir det mulig å opprettholde én meters avstand gjennom hele gata, forklarte leder i Elverum Sentrumsforening, Christian Eckbo.

FLERE OG FLERE TESTER SEG I AUGUST

I slutten av juli testet de 85 personer i Elverum. To uker senere var tallet forventet å doble seg.

De siste ukene har antallet henvendelser på koronatelefonen og personer som ønsker å teste seg økt veldig i Elverum. Kine Emilie Mørkhagen Storsveen og Maren Berger svarte på 73 telefoner mandag 10. august.

– Vi har klart å holde unna, men vi vurderer fortløpende. Jeg tenker at vi må øke kapasiteten i ukene framover. Det er særlig med tanke på at det nå har vært mange ute og reist, og som kommer tilbake i forbindelse med oppstart av skole. Oppstart av høgskole og folkehøgskole fører også til at flere kommer inn til kommunen, sa kommuneoverlege Knut Skulberg.

SKOLESTART FOR STORE OG SMÅ

Her får pappa Stig Arne Tronsgård (42) sin eneste mulighet til å ta bilde av Adelen Langtind Tronsgård (5) på første skoledag.

Korona eller ikke korona . 17. august var det spenning og forventning som preget dagen for skolestarterne på Hanstad barne- og ungdomsskole i Elverum.

På grunn av smittevernreglene fikk foreldrene kun komme inn én og én for å ta bilde av de små håpefulle på den store dagen.

– Vi har tenkt at skolen kanskje kan bli stengt slik det er nå. Vi håper ikke at det skjer, men det løser seg uansett. Vi har jo erfaring fra da skolene var stengt i vår så jeg tror uansett at det kommer til å gå helt fint, sa Stig Arne.

Et halvt år med koronavirus – slik har halvåret vært

Publisert