– Et lyspunkt i korona-hverdagen

FLOTT: – Blåveisen blomstrer for fullt. Det er vakkert, men veldig tidlig, sier Ragnhild Graving.

FLOTT: – Blåveisen blomstrer for fullt. Det er vakkert, men veldig tidlig, sier Ragnhild Graving. Foto:

Alt i slutten av januar begynte blåveisen i garasjeveggen å røre på seg. Nå blomstrer den for fullt og blir kanskje ferdigblomstret før den egentlig skulle starte.

DEL

– Akkurat nå er det ekstra stas at den kom så tidlig.

Ragnhild Graving i Gjesåsen lever og ånder for og med blomster. På det området har hun oversikt over det meste.

– Det er alltid godt når vinteren er på hell og det begynner å spire og gro og etter hvert blomstre. Det gir ro i kropp og sjel. I år skjer det tidligere enn noen gang, i alle fall her i Gjesåsen. For oss som blir i bedre humør når dette skjer, er det ekstra kjærkomment nå, sier Graving.

Glemmer elendigheten

Når hun sier at det er ekstra stas med tidlig blomstring i år, kan nok de fleste tenke seg årsaken til at hun mener og sier det.

– Ja, det er et lyspunkt i hverdagen med korona og alt som følger med den. Å kunne gå ut og følge blant annet blåveisen, gir fred i kropp og sjel. Jeg har alltid syntes det er gjevt og fint å se blåveisen i full blomst, noe som vanligvis skjer midt i april. Men det er mye som ikke er som vanlig denne ettervinteren og våren. I et normalår er det tidlig når det skjer midt i april. Nå er det ekstremt tidlig, men veldig velkomment, sier Ragnhild Graving.

Hvis hvitveisen også setter i gang tidligere enn normalt, er det ikke lenge før den dukker opp i hagen hos Graving.

– Det forundrer meg ikke om den følger like etter at blåveisen har blomstret ferdig. Av det jeg kan se på den nå, er det nok ikke lenge før den har gjort sitt. Det er ikke lenger den fine, jevne overgangen mellom årstidene lenger. Så vi må vel bare regne med at det kan skje både det ene og andre når det dreier seg om å spire og gro og blomstre, sier hun.

Mot normalt

Det er virkelig mot normalt det som skjer i naturen nå, selv om det også i tidligere år er blitt nytt liv tidlig på det som før var vinter og vår.

– Januar er virkelig rekordtidlig herover. Når det gjelder den nevnte hvitveisen, er blomstring rundt 17. mai det normale herover. Blir det ikke kaldt og surt framover, er den nok minst en måned tidligere i farta i år.

FULL FART: Her har det vært full fart og blomstring lenge.

FULL FART: Her har det vært full fart og blomstring lenge. Foto:

– Hva er det neste vi kan vente tidligere enn normalt?

– Hestehoven, og det en trivelig vårblomst, er sikkert ikke veldig langt unna. Deretter kommer det til å gå slag i slag. Jeg ser virkelig fram til alt som skal blomstre og glede. Det begynner alt å bli store knopper på Rododendronen også, slår Graving fast.

Et annet tegn som varsler vår er at isen på Gjesåssjøen sprekker på tvert ved påsketider. Nå har en kløyvd seg på langs. Uvanlig og veldig tidlig.

Artikkeltags