– Da Helsedirektoratet ville bidra med mer midler for å motvirke ensomhet og isolasjon søkte vi om dette i vår, forteller Gry Bodil Aas, som er aktivitetsleder ved Frihet med bistand i Elverum kommune.

Kriteriet for å motta prosjektmidler er at kommunen samarbeider med en forening registrert i Frivilligregisteret, og da falt valget på Møteplassen Elverum, hvor eierne består av 37 lag og foreninger.

Lavterskeltilbud

Prosjektet heter «Aktiv sammen» og er et samarbeid mellom Fritid med bistand, Møteplassen Elverum og Elverum kommune.

Fritid med bistand er underlagt PRO i Elverum kommune. Kommunen og Møteplassen samarbeider ut over dette.

Tilbudet er et lavterskeltilbud for alle mellom 18 og 45 år som opplever ensomhet og/eller passivitet.

– Dette er viktig for å kunne forebygge at man utvikler en psykisk uhelse eller lidelse. Her vil vi stå sammen med de som ønsker hjelp slik at de kan mestre utfordringer og kartlegge hva hver enkelt sitt behov er, forteller Aas.

En arena for fellesskap

– Målet er at dette skal være et lavterskeltilbud i et trygt miljø. Deltakerne skal oppleve fellesskap og bli presentert for aktiviteter de selv kan tenke seg å bli med på, forteller Mari Opseth, som er leder ved Møteplassen i Elverum.

Hun sier det er mange muligheter gjennom blant annet Møteplassens støtteforeninger; blant annet fotoklubben, Den Norske Turistforening, Elverum slekt og data, yoga og sjakklubben. For å nevne noen eksempler.

– Noen trenger bare litt hjelp helt i startfasen før de finner sitt miljø og sosiale arena, mens andre vil få den støtten de trenger over tid, fortsetter Opseth.

Samlingene, som er ment som et utgangspunkt for aktivitetene, vil være på huset Oleanna, som ligger mellom kommunehuset Folkvang og Restvolljordet i Leiret.

– Hver mandag mellom 17.00 og 20.00 møtes vi i et hjemmekoselig miljø. Vi kan også strekke oss til å møtes andre dager om det blir ønskelig, sier May Lill Kristiansen, vernepleier/tjenestekontoret.

– Man må heller ikke delta hver gang, men komme når man har lyst. Det er også håp om å prøve å få til private samlinger for mindre grupper for å ufarliggjøre eller senke terskelen for å møte opp. Ikke minst å blande generasjoner, for kontakter i alle aldre er viktig mener Kristiansen.

Mange med allerede

Kristiansen sier at mange av tilbudene allerede har vært noen år, men at nye forslag til aktiviteter er velkomment.

– De som er med setter stor pris på muligheten dette gir. Vi er også veldig bevisst på at det ikke skal synes at de vi følger ut på de ulike aktivitetene har med seg ledsager, forteller hun.

– Noen kan kanskje blande dette med støttekontaktordningen, men dette er ikke lovpålagt, og er noe helt annet, forteller Bodil Aas.

Nå har de nærmere halvannet årsverk hvor en 30 prosent stilling er dedikert til prosjektet "Aktiv sammen". Foruten dette leies det inn fritidskontakter mot ulike grupper.

Inger Bråten er aktivitør og ansatt i prosjektet «Aktiv sammen». Hun sier at hun håper mange griper muligheten og melder seg på.

– Gjennom litt starthjelp fra oss med å klare å komme seg ut og knytte sosiale kontakter og dyrke sine interesser er den beste medisinen mot psykisk uhelse og inaktivitet, sier hun.

– Mer info og påmelding er mulig å gjøre via kommunens hjemmesider, opplyser Aas.