Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Destinasjonssjef hos SkiStar Trysil, Gudrun Sanaker Lohne, gleder seg stort til påske. Etter to vintersesonger med lammende smittevernregler for servicevirksomhetene og reise- og innreiseforbud for norske og utenlandske turister, har landets største skidestinasjon lidd mer enn de fleste. Mer fordi Trysil står i særstilling i forhold til andelen utenlandske gjester. I 2019 sto de kommersielle gjestene i Trysil totalt for en omsetning på 1,3 milliarder kroner, 80 prosent kom fra utlendinger. Stengte grenser på grunn av koronapandemien har altså gitt et tap på rundt en milliard kroner per sesong i Trysil. Det hjelper lite på tallene at det har vært færre smitteverntiltak i sommerhalvåret; 83 prosent av de tilreisendes forbruk er i vintersesongen.
Reiseliv er blitt den store næringa i Trysil. Det er flere hytter enn innbyggere og det nærmer seg en million gjestedøgn i året. Det er nærmere 30.000 senger bare rundt Trysilfjellet. På en normalsesong telles over 1.1 millioner skidager og det omsettes skipass for en kvart milliard kroner. Sjøl om sommeromsetningen har økt med sykkelsti-satsinga de siste åra, er det uten tvil vinteren og skiturismen som bærer Trysil-samfunnet.
Det er flere hytter enn innbyggere i Trysil og det nærmer seg en million gjestedøgn i året
SkiStar, som er en Nordisk gigant, har muskler til å tåle korona-smellen. Verre er det med de rundt 35 serveringsbedriftene som brutalt ble rammet da landet stengte for drøye to år siden. 85 prosent av deres omsetning kommer mellom jul og påske, uten statlige ordninger hadde sjølsagt få av dem hatt ei framtid etter koronaperioden. Men nå handler det om å ta tilbake det som var. Og de rundt 950 ansatte som tar hånd om påskegjestene er klare. Sanaker lover fortsatt gode skiforhold i bakkene, sengeplassene er i stor grad fylt opp og det er endelig klart for Seterrock på Knettsetra igjen. Og hele skibygda håper på opp mot 60.000 påskegjester, akkurat slik det var før pandemien.