Hammer er fortsatt yr i stemmen over den mektige kveitefangsten i Langfjordbotn i Alta kommune på grensen mellom Finnmark og Troms.

Her har han tilbrakt sommerferier i over 30 år.

– Kona mi, Alice Hammer er fra Langfjordbotn. Jeg har tilbrakt mange timer ute på fjorden, men har aldri opplevd maken til fangst og fiskeopplevelse, forteller Hans Hammer på telefonen fra nord.

Sammen med en lokal venn fra Alta hadde Hans Hammer satt ut line med småsei som agn da storkveita beit på.

– Lina hadde stått ute i flere timer da vi rodde ut for å sjekke mulig fangst. Vi så med en gang at storfisk hadde bitt på, men vi ante ikke størrelsen før vi plutselig så at kveita gikk opp og slo med sporen. Vassfokket sto rundt lina før kveita forsvant i dypet igjen.

Det gikk raskt opp for fiskekameratene at båten var for liten til å få fangsten om bord. I tillegg fryktet de for at kveita skulle slite seg løs.

– Etter hvert fikk vi dratt kveita nærmere slik at vi kunne feste flere kroker på den før den gjorde mer motstand. Til slutt klarte vi å få storkveita helt inn til båten slik at den kunne tjores fast.

– Hva gjorde dere så?

– Da rodde jeg den i land mens kameraten min så til at kveita lå tjoret fast, forklarer Hans Hammer.

I tillegg hadde de med en kveite til på nær ni kilo.

Det tok en halv time å ro båten tillagd. En lokal vekt på 15 kilo dugde ikke.

Ei vekt fra fiskeanlegget ute i fjorden ble hentet for å dokumentere vekten til storkveita.

– Verdensrekorden er på over 300 kilo. Men vi er godt fornøyd med en vekt på 58 kilo, forklarer Hammer med smørblid stemme.

Storkveita er sløyd og partert i minst 60 poser som alle er fryst ned, bortsett fra et herlig kveitemåltid med gode venner i Langfjordbotn.

– Jeg tar med meg noen kilo hjem til Heradsbygd også, men det er begrenset hvor mye ekstra kilo jeg får med meg på flyet.

Hammer har jaktet elg i mange tiår, men har sjelden opplevd maken til spenning som med kveitefangsten i nord.