Gå til sidens hovedinnhold

Får ingen feriepenger

Det blir neppe noen feriepenger på arbeidsledige og permitterte neste år.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Arbeidstakere som har blitt hardest rammet under pandemien sitter igjen med Svarte-Per. Det blir neppe noe feriepenger på arbeidsledige og permitterte neste år. Ap/Sp-regjeringen har ikke funnet pengene som trengs for å gjeninnføre feriepenger på dagpenger, og SV har ikke tenkt å hjelpe regjeringen med denne finansieringen i dragkampen om neste års statsbudsjett.

Rett skal være rett. SV har satt av 1,6 milliarder kroner til dette i partiets alternative budsjett, men dette er ikke blant de prioriterte kravene i forhandlingene med Ap og Sp.

Derimot har Jonas Gahr Støre lovet velgerne slike feriepenger i planen for de første hundre dagene som statsminister.

Men 2022-budsjettet ble trangere enn det Støre & co så for seg, og nå presses regjeringen fra flere kanter. Fellesforbundets Jørn Eggum ber Ap, Sp og SV legge bort prestisjen og sørge for at feriepengene kommer på plass.

Fagforbundets Mette Nord forlanger nærmest at SV ordner denne biffen, men Audun Lysbakken har et poeng når han ber regjeringen ta ansvar for sine egne brutte løfter. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan langt på vei toe sine hender, for Sp er ikke bundet av en 100-dagersplan.

Jonas Gahr Støre må derfor egenhendig ordne opp i Arbeiderpartiets selvpåførte problem.

SV gjør ett hederlig unntak fra partiets motstand mot å hjelpe regjeringen ut av egne kniper. Gradvis innføring av en tannhelsereform er nemlig blant de prioriterte SV-kravene som Audun Lysbakken trekker fram. SVs modell vil koste en drøy milliard neste år.

Det er å håpe at SV legger all sin tyngde bak tannhelsereformen. Dette kan bli en vinnersak for alle de tre rødgrønne partiene.

Kommentarer til denne saken